Het is weer januari dus we trekken massaal onze hardloopschoenen uit de kast en gaan er tegenaan. Toch zitten er ook altijd een paar mensen bij, die het sporten in de winter even skippen. Volgens hen is de kou in de wintermaanden niet goed voor het lichaam, met de nadruk op “volgens hen”. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de winter de beste periode is om calorieën te verbranden.

sporten hardlopen winter goed voor je calorieen fem fem

34% meer verbranden

Op de universiteit van Albanië is er onderzoek gedaan naar sporten in de buitenlucht. Hieruit bleek dat mensen die buiten bewegen in temperaturen onder de 0 graden, maar liefst 34% meer verbranden dan wanneer het zo’n 15 graden is buiten. Je zou juist denken dat dit andersom is, doordat je meer zweet als het warmer is. Volgens de onderzoekers blijkt dat je natuurlijk door zweet ook wat extra calorieën verliest in de zomer, maar de winter is toch het beste seizoen.

Koude rillingen is het nieuwe zweten

Wanneer wij een wandeling maken of hardlopen tijdens de wintermaanden met koude temperaturen moet ons lichaam hard werken. Hard werken om überhaupt naar buiten te gaan met dit koude weer wordt hier niet eens bijgerekend. Het gaat hier om het warm houden van het lichaam, dit kost in de winter veel meer energie dan ’s zomers. Dat betekent dus dat koude rillingen het nieuwe zweten is, door die rillingen moet jou lichaam nog harder werken. Daarnaast blijkt ook nog eens dat vrouwen meer gewicht verliezen dan mannen tijdens deze periode. Voortaan dan maar lekker eten in de zomer en “overwinteren” op de Noordpool?

Lees ook:

Met deze 5 tips krijgt de winter jou niet in een dip