Het is bijna winter en onze summer body hoeft even wat minder summer ready te zijn nu we onszelf lekker kunnen bedekken onder dikke wintertruien. We hebben immers nog een half jaar de tijd om weer fit te worden, toch? Herken jij het ook dat je in de winter vaker en meer comfort food wilt eten? Nou, dat komt dus hierdoor:

comfort food

Jagen in de winter

Uit het onderzoek van de University of Exeter bleek dat het vroeger heel normaal was dat mensen er in de winter een extra laagje aan wilden eten. In de winter kan het erg koud zijn en daarom kwam zo’n extra laagje vet best goed van pas. Vroeger moesten mensen hun best doen om eten te vangen, en was er in de winter minder te vinden. Als ze dan het geluk hadden dat er een dier werd gevangen, dan zorgden ze er wel voor dat ze even goed konden aansterken. Hebben we het dan allemaal te danken aan onze voorouders? Of dit de echte reden is weten we niet zeker, maar het klinkt wel logisch! Toch hebben we ook even de andere redenen voor je op een rijtje gezet.

Lichaamswarmte

Als we eten worden we warmer, dat is iets wat je erg makkelijk aan je eigen lichaam merkt. Als we genoeg calorieën tot ons nemen warmt ons lichaam zichzelf op, we gooien dan als het ware ons kacheltje weer vol met hout. Koud weer zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur daalt, waardoor we doorhebben dat we weer meer moeten eten. In de winter gebeurt dit sneller, en daarom eten we in de winter meer dan in de zomer.

Eten doet ons goed

Veel mensen (maar niet allemaal) zullen het met ons eens zijn als we zeggen dat we de winter en herfst het meest deprimerend vinden. Naast dat deze twee seizoenen erg grauw kunnen zijn, kan het er ook voor zorgen dat we meer stress ervaren. Regen, sneeuw, gladde wegen, treinen die niet rijden en constant koude handen en voeten.. Volgens een onderzoek van de University of Florida kan zout ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. En niet alleen zout, maar ook suiker kan een positief effect hebben op je humeur, Suiker heeft namelijk een positief effect op je gelukshormoon. Het is dus niet zo gek dat ons lichaam soms liever comfort food heeft dan gezond eten! Maar, eet het natuurlijk wel met mate. 

Lees ook: Met deze drankjes en hapjes kom jij zeker de winter goed door