Ook wel eens last van een flinke werk dip, gebrek aan motivatie, ellendige deadlines en collega’s die aan je kop staan te zeuren? En wordt dit erger naarmate het winter word? No stress, wij helpen. Want: even geen plezier in je huidige baan hoeft niet altijd het einde van de wereld – of je ontslag nemen – te betekenen.

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Nieuwe werkdag: Smile!

Vraag je eens het volgende af: Spring ik met een glimlach uit mijn bed elke werkdag? Of zou ik eigenlijk liever iets anders doen? Hoe voorspoedig het ook gaat in je leven, werk is nu eenmaal een belangrijk (en tijdrovend) onderdeel ervan. Zorg daarom dat je er blij van wordt!

Wat JIJ kunt veranderen

Wat kan jij zelf veranderen om je huidige baan aantrekkelijker te maken? Vergeet niet: JIJ bent verantwoordelijk voor je eigen leven en geluk. Dus als je niet per direct kunt switchen van baan, kijk dan wat je voor jezelf wel kunt aanpassen. Kijk bijvoorbeeld ook naar dingen die je doet voor of na je werk, hoe sta je op en wat doe je als je thuis komt? Maak het fijn en gezellig voor jezelf; vooral in de winter is dit belangrijk. Sommige mensen kunnen nog wel eens last hebben van het tijdsverschil, de kou en dat het eerder donker wordt. Een kaarsje bij het opstaan en een lekkere warme kop thee bij het opmaken, kan al veel doen!

1. Begin gemotiveerd aan de dag

Zit het even tegen en heb je echt geen zin? Bedenk je dan wat je naast je werk allemaal kunt doen dóor het hebben van deze baan. Bijvoorbeeld leuke uitstapjes met vrienden. Ook is het belangrijk de tijd te nemen bij het opstaan en rustig je dag te beginnen. Zorg voor goede ingredienten in huis voor een lekker en gezond ontbijt. Neem tijdens een warme douche echt de tijd om goed wakker te worden en leg je kleding voor de dag alvast te warmen op de verwarming.

2. Plaats je werk in een breder perspectief

Draag de wereld niet op je schouders. Meer dan je best kun je soms niet doen. Kijk verder dan jezelf en je baan, zie het grote geheel. Bijdragen aan samenleving en maatschappij geeft een goed gevoel!

3. Jij bent meer dan alleen je baan

Je identiteit hangt echt niet alleen af van je baan of de titel die je draagt. Probeer niet te denken aan hoe je baan zou moeten zijn. Deze gedachten leiden je alleen maar af en weerhouden je ervan te genieten van wat je op dit moment doet.

4. Plan je tijd zorgvuldig, maak een to-do lijst

Ja hoor, daar is-ie weer! De oh zo gewaardeerde to-do-list. Deze omvat zowel projecten van lange als korte termijn. Maak prioriteiten op je to-do lijst: natuurlijk doe je de belangrijkste spoed werkzaamheden eerst. Vraag je bij al je taken af of je je tijd goed besteedt, of dat het anders, sneller of efficiënter kan.

5. Focus!

Laat jezelf niet afleiden door gedachten over andere dingen die gedaan moeten worden, of over de onprettige drukke situatie waar je je op dat moment in bevindt. Focus en concentreer je op wat je NU aan het doen bent. Vermijd uitstelgedrag.

6. Wees duidelijk over je verantwoordelijkheden

Wordt er iets van je verwacht dat niet tot je takenpakket behoort? Maak het direct duidelijk. Hoe transparanter jij communiceert met je manager en collega’s, hoe beter op de lange termijn voor alle partijen.

7. Delegeer indien mogelijk

Vraag of je collega een deel van je workload over wil nemen. Delegeren is iets anders dan over de schutting gooien overigens.

8. Neem regelmatig pauze

Neem af en toe letterlijk afstand van je werkplek, al is het voor vijf minuten. Laat laptops en mobiele telefoons achterwege. Zorg voor een welverdiende lunchpauze. Ga een half uurtje naar buiten, maak een ommetje. Frisse lucht is goed voor de geest!

9. Ontspan

Hoe uitdagend en belangrijk je werk ook is, jij bent belangrijker. Probeer af en toe goed te onstpannen. Jaren later kijk je terug op de situatie en denk je: was ik dáár nu zo gestresst over?

10. Zorg voor een goede werksfeer

Ook jij draagt bij aan een goede, ontspannen werksfeer. Doe niet mee met roddels op de werkvloer, dat zorgt alleen maar voor negativiteit. Beperk het contact met roddelende collega’s tot een minimum. Straal liever positiviteit en plezier uit. Geef je collega’s eens een oprecht compliment. Je zult merken dat het effect heeft op je omgeving.

11. Beoordeel je dag

Kijk kritisch terug op je werkdag: wat ging goed, wat kan beter? Als je tevreden bent over je dag, beloon je jezelf. Je hebt het verdiend!

12. Maak je hoofd leeg

Je besteedt al gauw éénderde van je tijd aan werk, dus waarom maak je je in je vrije tijd nog druk om werkgerelateerde zaken? Zorg dat je hoofd leeg is op het moment dat je het pand verlaat: zeg mentaal gedag tegen je werkplek.

Ik hoop dat dit je een andere kijk heeft gegeven op je werksituatie en het je vooruit helpt.