Iedereen heeft er wel eens last van: witte stipjes op je nagels. Ineens zie je er één zitten, maar waar ze nou eigenlijk vandaan komen? Juist, geen idee. Het doet verder ook geen pijn en je kunt het gemakkelijk wegwerken door er een nagellakje overheen te doen. Wil je toch graag weten hoe deze mysterieuze witte vlekjes ontstaan? Lees dan even verder.

witte stipjes op je nagels
Bron: GezondNu

Betekenis van witte stipjes op je nagels

De witte stipjes op je nagels hebben ook een naam. Ze worden ook wel Leukonychia genoemd. Er bestaan wat fabeltjes over deze stipjes dus die helpen we graag even uit de lucht. Zo denken namelijk heel veel mensen dat deze stipjes ontstaan als je bepaalde vitaminetekorten hebt. Met andere woorden: wat meer groente en fruit en je bent er vanaf! Daar is dus helemaal niets van waar. Sterker nog: de oorzaak is eigenlijk totaal onverwacht. In de meeste gevallen ontstaat de stipjes gewoon wanneer je je stoot. Zie het als een blauwe plek, maar dan wit. Toch zijn er nog wat andere oorzaken.

  • Tekort aan calcium of zink
  • Schimmelinfecties
  • Allergische reactie
  • Psoriasis of eczeem
  • Medische aandoeningen zoals nierfalen of een ziekte aan de lever
  • Bijwerking van medicatie

Dit kun je er aan doen

Nagelverzorging is sowieso heel belangrijk. Heb jij slechte nagels van jezelf? Dan is het belangrijk om de schade te herstellen met deze tips. Is dat niet nodig? Dan hoef je enkel je nagelriem goed te verzorgen om je nagels weer gezonder en sterker terug te laten groeien. In de meeste gevallen is trauma namelijk de oorzaak van de witte vlekjes. Door bijvoorbeeld het stoten, ontstaat er een trauma. Het duurt even voordat je nagel hiervan herstelt, want je nagel bestaat uit veel laagjes. Door je nagelriem goed te verzorgen, zorg je ervoor dat de groei van je nagels beter gaat.