Heb jij op hele koude dagen ook last van witte vingers wanneer je lang in de kou bent geweest? Dan ben je vast benieuwd hoe je daaraan komt. Wij gingen op onderzoek uit en vonden uit waarom jij die witte vingers krijgt.

witte vingers kou
Bron: Pinterest

Witte vingers

In de echte winterse temperaturen kan je lichaam het soms zwaar te verduren krijgen. Je lichamelijke gezondheid wordt op de proef gesteld. De kou heeft nu eenmaal impact op je lichaam. Eén van de eerste plekken waar je de gevolgen ziet, zijn vaak je handen. En dat is natuurlijk niet zo gek, want je handen zijn vaak het minst goed bedekt en worden snel koud. Het kan zijn dat dan de kleur compleet wegtrekt uit je handen en vingers. Je kunt dan witte, of zelfs blauwe of paarse vingers krijgen. Herkenbaar? Dan heb jij misschien wel onderstaand syndroom.

Syndroom

Hoewel er vaak een beetje luchtig over gedaan wordt, kan dit wel degelijk een andere oorzaak hebben. Het syndroom van Raynaud kan namelijk verkleurde vingers als gevolg hebben. Dit syndroom is eigenlijk een vaataandoening. Deze zorgt ervoor dat er te weinig bloed naar je vingers loopt. Wanneer het heel koud is, trekken je slagaders snel samen. Hierdoor trekt het gevoel én de kleur eruit. Een aanval is meestal binnen 5 minuten over, maar kan ook een paar uur duren. Achteraf, wanneer het bloed weer beter begint te stromen, begint het gevoel terug te komen met tintelingen en daarna een gloeiend gevoel.

Er zijn twee varianten van dit syndroom. Bij de primaire variant beginnen er krampen in de vaten in beide handen. Dit komt dan door de koude omgeving óf door een koud voorwerp. Dit gaat dan vervolgens ook weer over. De secundaire variant is een beetje heftiger. Deze wordt veroorzaakt door een afwijking in de vaatwand. Het treedt dan niet in beide handen tegelijk op, maar in één van de twee.

Zó ga je de witte vingers zoveel mogelijk tegen

Wanneer je last hebt van dit syndroom is er gelukkig niet meteen iets heel ernstigs aan de hand. Soms is behandeling nodig, maar vaak ook niet. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om er zo min mogelijk last van te hebben. Zo kun je het beste niet te lang in een te koude ruimte zijn en geldt uiteraard hoe warmer hoe beter. Daarnaast kan warme kleding zeker goed helpen en is het verstandig om bij lage temperaturen meteen je handschoenen uit de kast te pakken. Heb je veel klachten? Kijk dan of je misschien verwarmde handschoenen kunt gebruiken. Daarnaast zorgt veel beweging natuurlijk ook voor een beter doorbloeding en dus meer warmte in je vinger.

Dit klinkt misschien gek, maar stop met roken. Door roken kun je namelijk vaker en langer klachten krijgen van Raynaud. Sommige mensen krijgen ook meer klachten bij stress of spanning, heb jij hier last van? Dan wordt het misschien tijd voor wat ontspanningsoefeningen. Met een beetje geluk maken deze tips het allemaal een wat dragelijker!