Studie afgerond en klaar for the real deal? Het kan behoorlijk lastig zijn om het startsalaris van je eerste fulltime baan te bepalen. Hierom zetten wij de netto startsalarissen per opleidingsniveau op een rij.

geld verdienen
Beeld: Pexels

Lastig te bepalen

Stel je voor: je bent net afgestudeerd en klaar voor een serieuze job. Je bekijkt vacatures, begint met solliciteren en vindt misschien wel je droombaan. Maarre, dan krijg je vroeg of laat een vraag over je salaris. Wat wil je gaan verdienen? Met welk salaris ga je akkoord?

Grote kans dat je werkelijk waar géén idee hebt. En dat snappen we, want een fulltime job is nu eenmaal iets anders dan een parttime bijbaantje. Je wil goed betaald krijgen, maar wat vraag je dan precies?

Diploma en salaris

In Nederland staan we er vaak niet goed bij stil, maar studeren (op elk niveau) kan behoorlijk in de kosten lopen. Toch lijkt het met alle stijgende prijzen steeds belangrijker te worden dat er diploma’s gehaald worden om het allemaal te kunnen betalen. Maar wat is dan precies het voordeel van zo’n diploma?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bijgehouden wat mensen met verschillende diploma’s gemiddeld per maand en per jaar verdienen. Dit zijn getallen die staan voor het nettosalaris per opleidingsniveau. Door deze getallen onder elkaar te zetten is goed te zien wat de mogelijke voordelen zijn van het halen van een diploma.

Basisonderwijs

De cijfers van het CBS zijn in vijf verschillende groepen ingedeeld. De oorspronkelijke cijfers zijn de bruto salarissen maar deze zijn voor het gemak omgerekend naar het nettosalaris. Allereerst beginnen we bij mensen die alleen maar het basisonderwijs hebben afgerond. Zij zullen gemiddeld een netto maandsalaris hebben van €1.840,-.

Heb je een VMBO, HAVO– en VWO-onderbouw en MBO niveau 1 diploma? Voor deze groep geldt dat zij gemiddeld een netto maandsalaris van €1.968,50 zullen hebben.

WO, HBO of MBO

Als je na de middelbare school of het MBO nog verder studeert, kun je een bachelor diploma op het HBO of het WO halen. Behaal je een van deze twee diploma’s, dan gaat ook meteen het salaris weer een eindje omhoog. Samen verdient deze groep gemiddeld €3.156,- per maand.

Studeer je nog verder en behaal je een masterdiploma? Dan gaat het gemiddelde salaris nog verder omhoog. Per maand zullen mensen met een masterdiploma gemiddeld een nettosalaris hebben van €4.118,-. Cashen maar!