We hebben allemaal zo onze eigen draai aan woorden gegeven, of je dit nu wil of niet. Je bent er namelijk vast weleens achtergekomen dat je een woord al je hele leven lang verkeerd uitspreekt, well we’ve got news for you: deze woorden spreek je namelijk ook helemaal verkeerd uit!

verkeerd uitgesproken woorden FEM FEM

Soms is een woord nou eenmaal raar geschreven of leren we met z’n allen de verkeerde uitspraak. Dat gebeurt en is natuurlijk helemaal niks mis mee. Misschien wil je het zelfs gewoon blijven zeggen hoe jij wilt, dat is helemaal aan jou. Misschien levert het juist hilarische momenten op. Toch zijn we er zeker van dat we een aantal woorden in onze vocabulaire hebben die we standaard verkeerd uitspreken. Dit zijn ze.

 

Paprika

Er zijn twee soorten paprika uitspraken die door mensen worden gezegd, papprika en paaa-prika. Wat is nou de juiste uitspraak? Dat is simpel. Zolang de dubbele ‘p’ niet in het woord paprika voorkomt is én blijft het paaa-prika.

Vanille

De echte kenners onder ons weten dat een dubbele l staat voor een j. Waarom passen we dat dan ook niet toe in het woord vanille? Er zijn namelijk nog heel wat Hollanders die het maar al te graag vanilje noemen, terwijl het toch echt vanije is. En dat geldt natuurlijk ook voor medaille.

Puzzelen

Ik geef toe, ook ik heb mijn hele leven lang puuuzelen gezegd,  Dat vind ik zelf nu eenmaal beter klinken, dan p-uh-zzelen. Toch staat de dubbele ‘z’ er en moet ik er maar aan geloven dat ik het fout heb. What about you?

Euro

Nee, geen uuros. Je zegt toch ook geen UUropa…

Restaurant

Misschien wel het woord dat het meest verkeerd uit wordt gesproken, restaurant. Ook ik ben schuldig. Doordat het een Frans woord is, is het toch echt restauran. Zonder de harde ‘t’ dus. Zie die er nog maar eens in te krijgen.

Enige

Oké het gaat hier niet om de specifiek uitspraak, want hoe je enige verkeerd uit kan spreken is voor mij een grote vraag, maar om de vervoeging. Veel mensen spreken namelijk van de ‘enigste’ keer in plaats van enige. Dat is helaas fout en bestaat dus zeker niet. Wanneer je de enige bent is er geen sprake meer van een ander, dus enigste mag uit jouw vocabulair worden geschrapt.

Zeven

Het blijft een lastige kwestie, de één zegt zeven en de ander zeuven. Toch is het zeven!

Cherrytomaat

Een klein foutje, maar zeker niet onopgemerkt, cherrytomaat spreek je uit als tjerrietomaat in plaats van sjerrietomaat.

Ensemble

Blijft lastig, die buitenlandse woorden… Ensemble wordt namelijk vaak uitgesproken als en-sem-ble maar is toch echt en-sem-bel. De ‘le’ spreek je namelijk in het Frans altijd uit als ‘le’.

Avocado

We snappen dat je het kan verwarren met advocaat, maar avocado spreek je uit als aVocado en geen aDvocado.

Taupe

Taupe wordt vaak uitgesproken als taup, maar een ‘au’ brengt in dit geval de uitspraak toop.

Psycholoog

Een lastige, het blijft voor veel mensen lastig om psycholoog uit te spreken. Je zegt namelijk geen spygoloog, maar echt ‘p’sycholoog. Hoe moeilijk dit ook van je tong rolt…

Poëziealbum

Veel mensen groeien op met een leuk poëziealbum, maar dit woord wordt nog vaak verkeerd uitgesproken. Het is namelijk po-ë-zie en geen poezie. Poezie klinkt toch ook eigenlijk best gek?