Roddelkoningin Yvonne Coldeweijer staat wederom bekend om het verspreiden van juice en gossips. En dat doet ze door middel van haar ‘spionnen’. Of nou ja, spionnen… volgers. TechTiek deed onderzoek naar BN’ers met de meeste nepvolgers, en Yvonne stond er verrassend genoeg (maar ook weer niet) tussen.

Bron: @lifeofyvonne

Onderzoek

Yvonne Coldeweijer is nou niet bepaald de meest geliefde persoon in Nederland. Toch krijgt ze het elke keer weer voor elkaar om door anonieme bronnen informatie te krijgen. En wat zij daarmee doet? Ze deelt het met haar 628.000 Instagram volgers. Maar goed, zoveel échte volgers blijkt ze dus geen eens te hebben. Er is onderzoek gedaan naar BN’ers met de meeste nepvolgers. En we kunnen je wel vertellen dat Yvonne er erg hoog bij ligt.

Uit het onderzoek van TechTiek is gebleken dat Yvonne procentueel veruit de meeste nepvolgers heeft, namelijk 56%. We have a winner! Op de tweede plek volgt Olcay Gulsen (44%) en daarachter Jiami (40%). De accounts met de meeste nepvolgers in absolute getallen zijn Enzo Knol, Rico Verhoeven en Dee van der Zeeuw. Minstens 390K van hun volgers zijn nep. Nou, lekker echt dus. Natuurlijk zijn er ook veel bekende Nederlanders die weinig nepvolgers hebben, waaronder Beau van Erven Dorens, Martien Meiland en Arjen Lubach.

Boete

Eerder dit jaar zijn 6 influencers aangesproken door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Welke influencers dat zijn is niet duidelijk, maar ze zullen vast op de lijst staan. Zij zouden op grote schaal nepvolgers en neplikes hebben gekocht. Dit is verboden, omdat het de consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dat vandaag de dag nog doen, riskeren een hele hoge boete. Van één ton!

Het is belangrijk om te weten dat elke influencer altijd een bepaald percentage aan nepvolgers heeft. Grotere accounts hebben vaak 20-30% nepvolgers. Kleine accounts (minder dan 100K volgers) zitten meestal tussen de 10 en 20%. Volgens onderzoeksmethode Modash kan een account met meer dan 25% nepvolgers een teken zijn van fraude. En ja, niemand kan 100.000 euro missen.