Je schooltijd was een hel en nu kom je er achter dat het werkveld daar niet heel veel van verschilt. Dat kan confronterend zijn, en dat kan je onzeker maken. Onzeker zijn en onzekerheid uitstralen heeft heel veel nadelen. Wij geven je daarom zeven tips om het wel te worden zodat jij op werk de beste versie van jezelf kan laten zien.

Bron: Dynasty

1. Stel vragen

Iets niet begrijpen, kan je heel veel onzekerheid geven. Maar het is helemaal niet erg, je moet uiteindelijk ergens beginnen. Stel dus vooral vragen, dat maakt juist indruk bij je werkgever. Wees niet bang dat ze je zullen uitlachen, want iedereen heeft dit moeten doormaken.

2. Vraag om feedback

Twijfel je over hoe je het doet op je werk? Vraag om feedback. Dit kan je inzicht bieden in wat je sterke kanten zijn. Daarnaast ontdek je waar je nog aan kunt werken om vooruit te komen. Moet je wel tegen feedback kunnen, want negatieve punten zijn er altijd wel. Maar dat is normaal, iedereen maakt fouten.

3. Iedereen maakt fouten

Ja, zoals net gezegd… iedereen maakt fouten. Oprecht, iedereen. Accepteer dat, en omarm dat! Laat perfectionisme los en leer van je fouten zodat je dit de volgende keer beter kan doen. Op deze manier durf je ook eerder iets nieuws te proberen. You got this!

4. Negatieve gedachtes

Negatief over jezelf denken helpt voor geen meter. Sterker zelfs: dat zorgt er alleen maar voor dat jij je werk niet goed kunt doen. Een positieve instelling geeft je een fijnere kijk op je werkzaamheden en betekent een boost voor je zelfvertrouwen. En dat is wat je wilt!

5. Focus

Waarom zou je zoveel aandacht geven aan je zwakke punten wanneer je juist tevreden kunt zijn met de sterke? Sta stil bij je successen en geef jezelf de kans trots te zijn. Zet al je sterke punten en successen op een rij, voelt goed hé? Precies!

6. Nee is ook een antwoord

Onthoud: je mag best nee zeggen. Een heel krachtig antwoord, en je mag die best gebruiken. Soms kan het niet zeggen van nee ervoor zorgen dat je in minder prettige situaties terecht komt. Door nee te zeggen wanneer dat nodig is, voel jij je sterk en zelfverzekerd. Je komt simpelweg voor jezelf op. Dus gewoon nee zeggen!

7. Fake it till you make it

Misschien een beetje afgezaagd, maar doe gewoon alsof. Doe alsof je de main character bent van je eigen film. Blijf uiteraard wel aardig, je moet geen evil person worden. Zorg ervoor dat je lichaamshouding open en zelfverzekerd over komt, maak oogcontact en kleed je goed. Op die manier wek je de indruk dat je alles onder controle hebt en dat jij je niet onzeker voelt. En als de rest het gelooft, ga jij het vanzelf ook geloven.