Acht uur is vaak de standaard maar als het aan de wetenschap ligt zouden we daar mooi twee uurtjes minder van kunnen maken. Een zes uur durende werkdag in plaats van die slopende acht uur.

werkdag 6 uur FEM FEM

Het onderzoek

Zweedse onderzoekers observeerden 68 fulltime werkende verplegers, gedurende 23 maanden, die van een 8-urige werkdag naar een 6-urige werkdag gingen. De werkuren werden minder, maar het salaris bleef hetzelfde. De resultaten waren positief voor zowel de werknemers als werkgevers. Minder uren zorgden namelijk ervoor dat de verplegers hun verantwoordelijkheden beter onder controle hadden, hun productiviteit werd verhoogd en ze staken nog meer moeite in hun werk.

Resultaten buiten werktijd

Niet alleen de werkgerelateerde resultaten waren positief. Ook de resultaten buiten werktijden bleken positief uit te pakken. De verplegers merkte verbeteringen op mentaal en fysiek vlak. Doordat er meer vrije tijd is, hadden de respondenten meer tijd voor activiteiten buiten werk. Stel je eens voor, twee uur extra tijd per dag die je niet aan werk hoeft te besteden. Twee uur extra waarin je naar de sportschool kunt, de was kunt doen én kunt relaxen. En dan heb je hierna nog de vrije uren over die je had wanneer je 8 uur zou werken. Logisch dus dat uit het onderzoek bleek dat de verplegers minder stress ervaarde, meer energie hadden en gelukkiger waren.

Negatieve kanten

Helaas zitten er bijna overal negatieve kanten aan en dus ook aan dit onderzoek. Een 6-urige werkdag zou voor de werkgevers veel meer geld kosten. Alhoewel anderen dan weer aangeven dat het misschien op de korte termijn veel geld gaat kosten, maar dat het veel oplevert op de lange termijn.

Sporten tijdens werk? Zo doe je dat.