Heb jij ook van die periodes dat je niets gedaan krijgt? Je probeert je te concentreren maar wordt afgeleid door elk vogeltje dat langs vliegt, en dat terwijl je nog bergen werk hebt liggen. Door al die bergen werk krijg je weer stress en ook daardoor lukt het je minder goed om je te concentreren. Omdat wij dit heel goed herkennen hebben wij een aantal tips zodat je productiever kunt worden. Wat is er nou fijner dan thuiskomen en alles te hebben gedaan wat je moest doen? 

Productiever
Photo by rawpixel

Maak een lijstje

Begin je dag met het maken van een to-do list. Begin bij de belangrijkste en misschien vervelendste taak zodat je daar niet de hele dag tegenaan zit te hikken. Hou je aan het lijstje en doe geen dingen tussendoor, spreek met jezelf bijvoorbeeld een paar momenten op de dag af wanneer je je mail checkt én kijk niet te vaak op je telefoon. 

Bereid je dag voor

Bereid aan het einde van je dag alvast je werkdag voor morgen voor, dan kun je in de ochtend direct beginnen met het afwerken van je lijstje en heb je geen excuus om die ene vervelende taak uit te stellen. 

Eet niet meer dan nodig

Als je jezelf tijdens de lunch helemaal volpropt zul je vanzelf merken dat je een after dinner dip krijgt, om jezelf dan nog te motiveren om te gaan werken is (zoals je waarschijnlijk wel weet) nog moeilijker! Het liefst doe je een half uurtje je ogen dicht. Heb je dan toch teveel gegeten? Frisse lucht helpt! 

Neem pauzes

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je 8 uur lang productief en geconcentreerd bent. Gun jezelf een pauze zodat je je even kunt opladen, ook als je nog heel veel te doen hebt. Na een korte pauze merk je vanzelf dat je weer wat meer rust in je hoofd hebt en daardoor krijg je weer meer werk gedaan. 

Ga even wandelen

Loop je even helemaal vast? Maak een wandeling in de buitenlucht, zo kun je even je hoofd leegmaken, krijg je wat frisse lucht en kun je daarna weer aan de slag. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon lekker om even je benen te strekken. 

Rust goed uit

Gebruik je weekenden om echt uit te rusten en ga je niet druk zitten maken om de dingen die je nog moet doen voor je werk of studie. Probeer het los te laten en ga leuke dingen doen!

Neem niet teveel suikers

Het effect van suiker lijkt in het begin fijn, maar na een tijdje schreeuwt je lichaam om nieuwe suikers en raak je in een dipje. Ook dit dipje zorgt er weer voor dat je moe wordt, maar het is best makkelijk te voorkomen. Let er goed op wat en hoeveel je ergens van eet. Een snoeppot op je bureau is misschien wel heel lekker, productiever word je er helaas niet van… 

Koptelefoon

Ben je snel afgeleid door andere geluiden? Een koptelefoon helpt je om je af te sluiten van de buitenwereld, ook zul je wel merken dat het voor je collega’s net een grotere drempel is om je te storen voor kleine dingen.

Lees ook: Zo wordt jouw vrijdag een succesvolle werkdag