In de stad zie je vaak stelletjes die midden op straat even van elkaar genieten. De een kan hier wel tegen, maar de ander vindt het verschrikkelijk als ze mensen klef zien doen in het openbaar. Waarom doen mensen dit eigenlijk, waarom zou je in het openbaar zo overdreven klef doen? Wij vertellen je hoe dit zit.

zoenen in het openbaar femfem

De aantrekkingskracht PDA

Er zijn een aantal mensen die ervan houden om hun fysieke intimiteit voor de ogen van andere te uiten. Dit is niet per se een kwestie van aandacht zoeken, het is een bepaalde aantrekkingskracht genaamd PDA. PDA staat voor Public Displays of Affection. Er is onderzoek gedaan door The Journal of Sex Research waarin onderzocht werd waarom sommige mensen zoveel moeite hebben met zoenen of intiem zijn in het openbaar. Voor dit onderzoek hebben 155 vrouwen en 194 mannen een vragenlijst ingevuld. Hieruit bleek dat 32% van de vrouwen en 37% van de mannelijke respondenten PDA ‘verschijnselen’ had. Zij zijn dus niet vies van een beetje klef doen onder de neus van anderen.

Van huis uit

Uit het onderzoek blijkt dus dat minder dan de helft van de mensen klef doen in het openbaar. Meerdere mensen hebben er een ‘probleem’ mee of doen het zelf niet. Volgens Dr. Cloe Carmicheal ontstaat PDA niet zomaar, het heeft verschillende redenen. Zo kan het te maken hebben met het gezin waarin je bent opgeroeid. Sommige gezinnen zijn heel open over intimiteit en de ander totaal niet. Geven jou ouders elkaar ook wel eens een dikke kus, dan komt het vaak voor dat jij het in het openbaar ook minder erg vind bij anderen. Ook kan het zo zijn dat je het doet voor de aandacht die je erdoor krijgt. Zo zijn er veel verschillende redenen, maar blijf lekker doen waar jij je goed bij voelt.

Jaloezie of een imago-boost?

Mannen en vrouwen hebben beide hun eigen redenen waarom ze geen moeite hebben met PDA en het zelfs heerlijk vinden. Zo doen vrouwen het om anderen jaloers te maken, te laten zien dat ze in een relatie is of hun imago willen verbeteren. Mannen daarentegen zijn voornamelijk geïnteresseerd in de imago-boost die het oplevert, maar ook om te bewijzen dat hij het kan of ook om te laten zien dat hij al bezet is. Jaloezie of een imago-boost, mannen en vrouwen verschillen dus echt wel wat.

Lees ook:

Waarom je beter even kan wachten met intiem zijn in een nieuwe relatie