Italië, het land van de pasta, vino en gelato, maar daarnaast heeft het ook een flink netwerk aan asfaltspaghetti te bieden. Smalle kronkelende wegen met prachtige uitzichten op ruige bergketens, romantische kusten en zonnige olijfgaarden. Italië heeft het allemaal en wij nemen je mee op roadtrip langs de mooiste plekken.

Roadtrip-Italie-FEMFEM

Op deze prachtige roadtrip zie je een beetje van alles. Je rijdt vanaf Bari richting de Amalfikust, langs Pompeï en Napels naar Rome. Vanuit Rome rij je naar het onontdekte Abruzzo. Vanuit daar rij je via de kust en het nationaal park Gorgano weer terug naar Bari.

Bari

Bari is een universtiteitsstad en daarom enorm levendig. Het is ook een echte authentieke Italiaanse stad. Scooters rijden toeterend door de smalle straatjes en de was hangt overal uit de ramen. Vanaf de boulevard heb je een prachtig uitzicht op de azuurblauwe zee. Het is dus een prima startpunt voor je roadtrip. Vanaf hier rij je in 3,5 uur via A14 en de E842 naar de Amalfikust aan de westkust.

Foto via iStock

Amalfikust

Dit is de meest spectaculaire kustroute van Italië. Kronkelende wegen langs steile kliffen met pitoreske dorpjes. En altijd die diepblauwe zee op de achtergrond. Je komt aan via Salerno en rijdt richting Vierti sul Mare. Vanaf hier moet je oppassen om niet afgeleid te worden door de prachtige uitzichten terwijl je op de steeds smallere wegen de scherpe bochten probeert te nemen. Na 20 kilometer kom je aan in Amalfi, een leuk plaatsje om even te pauzeren en te lunchen. Rij daarna door naar het chique Positano en geniet van de vrolijk gekleurde huisjes die tegen de bergen op gebouwd zijn. Aan het einde van de Amalfikust vind je Sorrento en vanaf hier kun je via de kust richting Pompeï rijden.

Foto via iStock

Pompeï

Pompeï is gelegen aan de voet van de Vesuvius, de vulkaan die in de 79 AD de hele stad onder de lava en een dikke laag as bedolf. De stad is daardoor goed bewaard gebleven en je krijgt hier een goed beeld van hoe de stad er toen uitzag. Een bijzondere plek om wat geschiedenis mee te pikken tijdens je roadtrip. Na je stop hier rij je door naar Rome in ongeveer 2 uur.

Foto via iStock

Rome

Wat kun je in Rome nu niet doen? Deze stad is van alle markten thuis, heerlijk eten, historie, vrolijke mensen, prachtige architectuur en een bruisend nachtleven. When in Rome… Huur een fiets om de stad te verkennen, zo kun je op plekken komen waar je met de auto niet bij kunt. De wijk Trastevere is een aanrader als je een gezellige plek zoekt om wat te eten. Vanaf Rome is het ongeveer 40 minuutjes rijden naar het onontdekte pareltje, de regio Abruzzo.

Foto via iStock

Abruzzo

Dit is een fijn contrast met de drukte van de hoofdstad. In Abruzzo vind je wilde bergketens, lage valleien en rustige dorpjes hoog in de bergen. Via de A24 vanaf Rome richting Fonte Cerreto kom je op een kronkelende bergweg terecht die je naar Campo Imperatore brengt. Geniet van de weidse uitzichten op graslanden en besneeuwde bergtoppen. Rij door richting Santo Stefano di Sessanio, een rustig bergdorpje in het nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga. Eindig je roadtrip in Sulmona, een schattig dorpje vanuit waar je de rest van de omgeving goed kunt verkennen. Verblijf hier nog een nachtje voordat je terug rijdt naar de luchthaven van Rome.

Foto via iStock

Hier een kaartje van de roadtrip:

Italie-Roadtrip-map-FEMFEM

Afbeelding via Google.Maps

Deze meren in Europa zijn adembenemend mooi