Een dagje in de zon is niet compleet zonder dat je regelmatig een fles zonnebrand uit je tas vist. Het is mega belangrijk dat je je regelmatig insmeert met een goede zonnebrand, zodat je je huid goed beschermt tegen de zon. Zonnebrand is duur en gaat vaak niet in één zomer op, dus de kans is groot dat je een fles van de vorige zomer gebruikt. Maar kan dat eigenlijk wel? Wij vertellen je wat er gebeurt met zonnebrand die al té lang openstaat.

zonnebrand over de datum
Bron: Pinterest

Houdbaarheid van zonnebrand

De meeste mensen weten niet dat er een houdbaarheidsdatum op een fles zonnebrand staat, maar dat is wel zo. Je kunt de houdbaarheidsdatum herkennen aan het potje met dekseltje op de verpakking. Hier staat een getal in. Dit getal staat voor het aantal maanden dat een product gebruikt kan worden na opening. Dit kan bijvoorbeeld 6, 12 of 24 maanden zijn. Zonnebrand is vaak 12 maanden goed, wat betekent dat je een jaar later beter kunt kiezen voor een nieuwe zonnebrand.

Wat gebeurt er als je toch zonnebrand over de datum gebruikt?

Zonnebrandcrème koop je met een bepaalde factor. Hoe hoger de Sun Protection Factor (SPF), hoe beter je beschermt bent tegen de zon. Naar mate het product langer geopend is, kan de factor onbetrouwbaar worden. Dat betekent dat jij misschien vol overtuiging met factor 30 smeert terwijl het product al lang niet meer de sterkte heeft van factor 30. Op dat moment loop je het risico te verbranden.

Hoe merk je dat zonnebrand over de datum is?

Je kunt zonnebrand dat over de datum is, herkennen aan de structuur of aan de kleur. Als de zonnebrand ineens een ander kleurtje heeft of de structuur is niet meer zoals je het gewend bent, is het product waarschijnlijk over de datum. Hoe zonde het ook is: je kunt het beste een nieuw flesje aanschaffen.

Lees ook: Kan je bruin worden als je zonnebrand met factor 50 gebruikt?