Rammelende eierstokken? Geheid dat je al precies weet hoe Insta-worthy die babykamer eruit moet zien? Maar wat kost dat nou? Hoeveel ben je kwijt aan een kind? Plus: waar moet in vredesnaam allemaal rekening mee houden? Gelukkig heeft Fem-Fem dit allemaal voor jou op een rijtje gezet. Dus houd je vast! Dit kost het hebben van een kind. Damn!

@instagigihadid
@instagigihadid

1. Voordat je koter er is

In de loop van je zwangerschap maak je al aardig wat kosten voor je mini-mensje. Reken er maar op dat je ruim 600 euro spendeert aan kleding, verzorgingsartikelen en de of course de babykamer. Het Nibud geeft uitgebreide adviezen over de kosten die een baby met zich meebrengt. Zij gaan uit van de volgende kosten voordat je kleine is gearriveerd: kleding à 91,50 euro, babykamer à 361,50,- euro en wat betreft verzorgingsproducten à 164, 90,- euro.

We moeten hier wel even bij zeggen dat het Nibud bewust uitgaat van vrij lage bedragen. Voor 361,- euro kun je niet echt een gloednieuwe babykamer inrichten. Ga er maar vanuit dat dat al gauw oploopt tot 600,- euro. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een tweedehands kinderkamer aan te schaffen. Dit kun je doen via marktplaats, lokale kringloopwinkels en heel soms vind je een spotgoedkoop pareltje op Vinted.

In het bovenstaande overzicht zijn de kosten van bijvoorbeeld een box, autostoel, babyfoon of kinderwagen nog niet meegenomen. Die worden namelijk door het Nibud beschouwt als extra kosten.

Naast dat je allerlei spullen moet aanschaffen voor je baby, maak je waarschijnlijk ook andere kosten voordat je mini-mensje er is. Denk bijvoorbeeld aan: het laten maken van een geboortekaartje (kun je zelf ook doen), zwangerschapskleding, het volgen van een cursus zwangerschapyoga en de baby moon.

2. Zorgkosten

Vergeet absoluut niet om even je zorgverzekeraar te raadplegen, om te kijken wat er allemaal wordt vergoed rondom je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Bepaalde dingen worden niet vanuit je basisverzekering vergoed, je kan eventueel wel jezelf aanvullend laten verzekeren. Doe je dat niet, dan moet je diverse kosten zelf dekken. Denk hierbij aan een eventuele NIPT test à 175,- euro of een mogelijke een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak à 357, 84,- euro. Ouch!

3. Als je kindje er is

Vanaf het moment dat je kindje geboren is, zal je merken wat  voor extra kosten je voor de kiezen krijgt. Je hebt namelijk steeds weer wat nieuws nodig. Flessen en melk, omdat je borstvoeding soms niet wil lukken. Een middeltje tegen darmkrampjes of een crèmepje tegen luieruitslag. Een muziekbeertje, zodat je kleintje met dat geluid lekker snel in slaap kan vallen. Klein bestek voor de eerste hapjes, slabbetjes, snoetenpoetsers en een tandenborstel. En nee we zijn nog niet klaar, want je hebt ook een grote slaapzak nodig, een loopauto voor de eerste stapjes en een nieuwe garderobe. Baby’s groeien als kool, dus dat blijf je de komende jaren nog wel even voelen aan je portemonnee.

4. Kinderopvang

Eén van de grootste kostenposten met een kleintje is toch echt de kinderopvang. Dit kan een crèche zijn, de buitenschoolse opvang, een gastouder, oppas aan huis of een nanny. Hoewel een deel van de kosten worden gedekt door de Belastingdienst, blijf het aardig duur. Je moet het echter eerst voorschieten, en dan maar afwachten hoeveel je terugkrijgt.

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar gelukkig heeft de overheid de volgende maximum uurtarieven vastgesteld:

  • 7, 45 euro per uur voor dagopvang
  • 6,95 euro per uur voor buitenschoolse opvang
  • 5,91 euro per uur voor gastouderopvang (dit kan zowel de dagopvang als de buitenschoolse opvang zijn)

5. Totale opvoeding kosten

Volgens een totale berekening van het Nibud kost een kind tot zijn twaalfde levensjaar gemiddeld 51.840 euro. Daar zit dan wel alles in: een gedeelte van de huurwaarde van het huis, eten/drinken, contributies, kleding, onderwijs, en ga zo maar door. On that note: hoe meer inkomsten een gezin genereert, hoe duurder het kindje is.

Lees ook: Deze 10 bekende Nederlandse mama’s vierde voor het eerst Moederdag