De zomer kent bijna alleen maar voordelen: iedereen is weer op zijn of haar vrolijkst, de kriebels hangen in de lucht en we trekken onze beste outfits weer uit de kast. Toch kent de zomer ook nadelen, althans, voor sommige van ons. Die voeten willen het nogal eens te warm krijgen in deze tijd van het jaar en dit resulteert dan in een geur die alles behalve doet denken aan bloemetjes. Zweetvoeten kunnen je onzeker maken: je houdt je schoenen nog liever aan wanneer je in het park gaat zitten dan dat iemand anders die nare geur zal ruiken. Vervelend, maar daar gaan we wat aan doen. Let’s go.

Zweetvoeten zijn te verklaren door het zogenaamde ‘hyperhidrosis’: de erfelijke oorzaak van het overtranspireren. Dit kan dan aanwakkeren door omstandigheden als warm weer, ziekte, bepaalde stoffen of zenuwen. Goed om te weten dat, wanneer je niet overmatig aan het sporten bent, je altijd je ouders de schuld kan geven van het zweten. Wil jij toch liever een zomer zonder zweetvoeten? Zo gaat dat je lukken:
 • Neem regelmatigĀ een voetenbad in thee
  Maak een voetbad van thee en laat de thee afkoelen. Ga hier vervolgens twintig minuten met je voeten in zitten. In de thee zitten namelijk stoffen die de productie van zweet zullen verminderen.
 • Draag altijd katoenen soken
  Vele van ons dragen in de zomer vaak van die kleine sokken die net over je tenen en over je enkel gaan, omdat dit dan niet te zien is wanneer we lage sneakers dragen. Waar we dan vaak niet op letten is het materiaal van deze sokken: veelal synthetisch. Investeer daarom in katoenen sokken zodat je voeten beter kunnen ademenen.
 • Kies voor schoenen van het juiste materiaal
  Ook hierbij geldt: vermijd synthetische stoffen. Kies voor leer of schoenen van canvas of juist lekker voor open schoenen zodat je voeten niet opgesloten zitten.
 • Azijnwater
  Neem 3 keer in de week een voetenbad met daarin een scheutje azijn. Dit werkt bacteriedodend. Doe ook eens wat azijnwater in een plantenspuit en spuit dit in je schoenen zodat ook daar de bacteriƫn verdwijnen.zweetvoetjes-femfem