hulp bij psychologische aandoening

5x zo steun je iemand met psychische problemen

Body & Mind25 mrt , 21:00 doorMaud Maarssen
Steeds meer mensen krijgen er last van: psychische problemen. Ook kan het enorm lang duren voordat iemand professionele hulp krijgt. Daarom is het fijn als je weet hoe je er voor iemand kan zijn, want dat is niet altijd even makkelijk. Dit zijn 5 tips.
hulp bij psychologische aandoening

Steeds meer last van psychische problemen

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) krijgt vroeg of laat met psychische problemen te maken meldt het Trimbos-instituut . Enorm veel als je het ons vraagt. Heb je er zelf ook last van? Lees dan deze 16 tips van een psycholoog . Maar, is er iemand in je vriendenkring of familie die ermee kampt, dan volgen hier 5 tips om hen te supporten.

1. Luisteren

Het klinkt bijna té simpel. Toch kan het iemand enorm opluchten als er iemand is die écht luistert. En nee, het is niet zo makkelijk als je denkt. We hebben het hier namelijk over 'actief luisteren'. Het doel is om niet alleen naar iemands woorden te luisteren, maar ook de intentie en betekenis erachter te begrijpen. Dus, niet alleen je mond houden en de ander zijn verhaal laten doen. Probeer oogcontact te maken, ben je bewust van je lichaamstaal en stel open vragen. Ook belangrijk: geef alleen advies als erom gevraagd wordt.

2. Heb geduld

Je probeert iemand te begrijpen en wil dus direct hun gedachten en gevoelens weten. Heel begrijpelijk maar toch niet altijd de juiste tactiek. Laat iemand de tijd nemen om een verhaal te vertellen. Sommige mensen hebben nou eenmaal een wat langere aanloop nodig, of slaan tijdens het vertellen een aantal zijsporen in. Wees geduldig en laat de ander het tempo bepalen. Als je te veel aandringt loop je het risico dat iemand zich afsluit of dichtklapt. Precies wat je niet wil, dus knoop in je oren: geduld is een schone zaak.

3. Samen op zoek naar hulp

Het kan een enorm grote stap zijn om professionele hulp in te schakelen. Het voelt dan opeens heel 'echt', of als een énorm probleem. Ook schamen veel mensen zich voor hun psychische problemen of denken ze dat het vanzelf wel weer overgaat. Maar, hoe groot of klein het probleem ook is, hulp kan nooit kwaad. Alles voor een goede mentale gezondheid . Stel daarom voor om samen naar hulp te zoeken. Ga bijvoorbeeld mee naar een intakegesprek, bel samen de huisarts voor meer informatie of zoek naar andere hulplijnen op het internet. Zorg ervoor dat je geen controle neemt. Ondersteuning is voldoende.

4. Informeer jezelf

Misschien een open deur, maar klap je laptop open en begin te googelen. Een veel gemaakte fout is de uitspraak: 'ik begrijp er niks van'. Geen excuus. Het komt namelijk over alsof je het niet belangrijk vindt. Dus, simple as that , duik het wereldwijde web in.

5. Laat van je horen

Soms kan iets wat heel weinig moeite kost een hele grote impact maken. Stuur iemand een appje als: 'ik moest aan je denken', 'hoe gaat het vandaag?', 'laten we snel samen koffie drinken, ik ben benieuwd hoe het met je gaat', of 'ik hoop dat je een iets betere dag hebt vandaag'. Het duurt niet lang, maar het kan iemands dag toch weer een stukje beter maken.