De één staat het liefst urenlang in de keuken en de ander, ja, die bestelt liever een hapje of kan prima genieten van een magnetronmaaltijd. Niet iedereen is geboren met keukenprinsessen of -prinsen DNA, maar toch is wat tijd besteden in de keuken is lang zo erg nog niet. Koken blijkt namelijk hartstikke goed te zijn voor je mentale gezondheid en dit is waarom!

koken fem fem

Koken prikkelt al je zintuigen

Koken is een unieke ervaring omdat je hier al je zintuigen gebruikt! Zo voel je of die avocado al rijp is, hoor je de olie in pan pruttelen, kijk je naar de meest mooie kleuren in je zomerse salade, ruik je de meest lekker gekruide curry en proef je natuurlijk of alles op smaak is. Je brein krijgt zo vijf verschillende sensaties mee en dat geeft een prettig gevoel! Ook is het een fijne afwisseling voor als je de hele dag achter een scherm hebt gewerkt en je zintuigen dus amper geprikkeld zijn!

Koken is gratis mindfulness

Rol die yogamat maar weer op en cancel die mindfulness-les want: koken doet net zoveel goeds! Het fijne aan koken is namelijk dat je heel bewust in het moment leeft. Je hoeft even nergens anders aan te denken dan groenten snijden, gehaktballetjes rollen en deeg kneden. En heel eerlijk? Dat is ook nog eens super satisfying.

koken fem fem

Koken wakkert je creativiteit aan

Wist je dat je je creativiteit kan trainen? En dat je dat door middel van koken kan doen? Wij ook niet, maar toch is het echt zo! Door variaties te maken tijdens het kokkerellen ben je lekker creatief bezig. Een goed gerecht maak je namelijk pas echt door een beetje van het originele recept af te wijken en toe te voegen wat nog mist. Door je creativiteit te triggeren kan je brein leren zich los te koppelen van vastgeroeste denkpatronenen en gewoontes. Jij denkt én kookt outside the box!

Koken traint je geduld

Als we ergens een grote portie van mogen binnenkrijgen is het wel geduld. Misschien dat het de coronaverveling was, maar steeds meer mensen omarmen slow cooking. Je eigen brood bakken, een stoofpotje maken of dumplings vouwen: het komt allemaal voorbij! Dit ellenlange proces traint niet alleen je geduld, maar je zal ook nog eens extra genieten van je creatie. Zo neem je als het ware even een pauze van je hectische leven om een lekker maaltje te maken.

Lees ook: Waarom samen koken de ultieme relatietest is