De laatste maanden is het onderwerp koolhydraten ofwel suikers veel in het nieuws. Men zou te veel suiker eten en dan met name de geraffineerde suikers die worden toegevoegd aan koek, snoep, gebak en frisdrank. Suiker wordt door sommigen zelfs beschouwd als ‘vergif’ en suggereren zelfs dat suiker nog verslaafder is dan heroïne. De een na de andere dieetgoeroe promoot suikervrije challenges om de consumptie van suiker zoveel mogelijk terug te dringen.

Low Carb

Ook koolhydraatarme diëten zoals Dokter Frank, Atkins en Sout Beach waren een aantal jaren geleden een hype op het gebied van afvallen. Bij dit soort diëten wordt de nadruk gelegd op eiwitten en vetten, en worden koolhydraten zo veel mogelijk vermeden.
Het voordeel van low carb diëten is dat je lichaam sneller in de vetverbranding komt, waardoor je sneller af valt. Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat je alleen vetmassa verliest in plaats van spiermassa. Het nadeel is echter dat wanneer je lange tijd weinig eet, je lichaam in een spaarstand raakt en wanneer je dan weer ‘normaal’ gaat eten kan het zijn dat je juist aankomt.

brood-koolhydraten-femfem

We hebben koolhydraten nodig

Naast dat koolhydraten een belangrijke bron van energie vormen voor het lichaam hebben we koolhydraten ook nodig voor de hersenen en rode bloedcellen. De gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je benodigde energie uit koolhydraten te halen. We deze het beste eten in de vorm van voedingsmiddelen waarvan we zeker weten dat ze gezondheidswinst leveren. Voorbeelden hiervan zijn volkorengraan producten, zoals volkoren brood en pasta’s, aardappels, peulvruchten, fruit en groenten.

Je kan een onderscheid maken tussen ‘langzame’ en ‘snelle’ koolhydraten. De glycemische index (GI) is een maatstaf voor de snelheid waarmee de koolhydraten worden opgenomen in het bloed en verspreid worden naar de lichaamscellen. De langzame groep zorgt voor een minder hoge bloedglucose spiegel en een langere verzadiging. Hieronder vallen wederom volkoren producten. De snelle variant zorgt voor een hogere bloedglucosespiegel en deze vindt je vooral in witte pasta’s, witte rijst, snoep, koek en suikerhoudende frisdranken. Deze producten leveren tevens geen gezondheidswinst en kun je dus het beste mijden.

Wel of geen carbs?

Moraal van het verhaal is dus dat je  gewoon koolhydraten blijven eten! Let wel op de juiste koolhydraten en kies bij voorkeur voor volkoren graan producten en groenten. Wil je een keer minder carbs eten? Wissel je vertrouwde boterham dan eens af met een groente omelet of een frisse salade met vis of noten.