Het ontbijt is belangrijk: het is de maaltijd waarmee we de dag binnen. ’s Nachts verbruikt je lichaam nog steeds veel calorieën. Om ervoor te zorgen dat je de dag er na nog steeds goed kan functioneren, concentreren en presteren, is het belangrijk dat je goed ontbijt! Daarnaast zorgt een goed ontbijt ervoor dat er voldoende voedingsstoffen in je lichaam worden opgenomen en zet het ontbijt je darmen aan het werk. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die vaker ontbijten vaker een gezond gewicht hebben dan mensen die dit niet doen. Het overslaan van een ontbijt kan er voor zorgen dat er een verleiding ontstaat tot snacken in de loop van de ochtend. Wanneer je stevig ontbijt, verklein je deze verleiding.

Toch zijn er velen onder ons die het ontbijt overslaan, omdat zij simpelweg geen trek hebben of geen tijd om dit klaar te maken. Maar een lekker en gezond ontbijt hoeft helemaal geen lange bereidingstijden te hebben. Vandaag delen wij 5 lekkere ontbijt receptjes met jou die binnen mum van tijd klaar zijn.

1. Griekse yoghurt met noten en rood fruit

In tegenstelling tot wat men wel eens zegt zijn volle zuivelproducten zeker niet slecht voor je, mits je deze met mate neemt. Een schaaltje Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en zorgt voor een verzadigende werking, waardoor je voorkomt dat je in de loop van de ochtend de drang naar iets zoets krijgt. Neem een handje ongezouten noten, bijvoorbeeld macadamianoten of walnoten en meng ze door de yoghurt. Deze noten bevatten omega 3 vetzuren, welke een cholesterolverlagende werking hebben. Voeg daarnaast wat rood fruit toe: hierin zitten vitaminen en mineralen. Tevens zitten er ook veel vezels in, wat zorgt voor een verzadigende werking en bevordering van de stoelgang.
2. Groente omelet

Dit ontbijtje is niet alleen hartstikke lekker en gezond, het is ook nog eens gemakkelijk én snel te bereiden. De eieren zorgen voor een verzadigende werking. De groenten bevatten veel vitaminen, mineralen, bio actieve stoffen en bovendien ook vezels! Deze hebben we nodig om onze bloedsuikerspiegel te reguleren, voor onze stoelgang en om te voorkomen dat we in de verleiding komen om iets “slechts” te eten. Breng de omelet op smaak met de kruiden en specerijen naar jouw maak, deze leveren geen koolhydraten en extra calorieën op en mag je dus guiltfree  gebruiken.

3. Havermoutpap met fruit en kaneel

Heb jij toch zin in een steviger ontbijt, maar iets anders dan de vertrouwde bruine bammetjes? Dan is havermoutpap echt iets voor jou. Vanwege het hoge gehalte koolhydraten zorgt deze maaltijd voor een energie boost. Tevens bevat dit ontbijtje veel vezels die ervoor zorgen dat je stofwisseling en spijsvertering worden geoptimaliseerd. Je kan havermoutpap zowel met (plantaardige)melk als met water maken. Voeg het fruit toe wat jij het lekkers vindt. Breng op smaak met een snufje kaneel en binnen mum van tijd klaar!

4. Koolhydraat arm brood

Ben jij toch meer van de vertrouwde bruine bammetjes? Probeer dan eens koolhydraat arm brood. Koolhydraten zorgen voor ervoor dat het suiker snel wordt opgenomen in ons bloed (glucose). Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel sneller stijgen na het eten van een witte boterham dan na bijvoorbeeld een gekookt eitje. Na het eten van brood of een bord witte pasta, kan je wel eens een slaperig gevoel hebben. Dit noemen wij vaak de after dinner dip. Koolhydraat arm brood is rijk aan vezels waardoor het geleidelijker in het lichaam wordt opgenomen en waardoor je dus geen dip na het eten krijgt. Besmeer je bammetje met een dun laagje roomboter of halvarine en jouw favoriete beleg. Doe er wat extra rauwkost op, zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

5. Quinoa met fruit, noten en kaneel

Quinoa is voedzaam vanwege de hoeveelheid vezels die dit product bevat. Verschillende winkels en online shops hebben tegenwoordig voorgekookte quinoa, handig voor als je ’s ochtends haast hebt! Kook de quinoa in enkele minuten en kies een stuk fruit wat jij lekker vindt. Meng alles door elkaar en genieten maar!

ontbijt-snel-gezond-FEMFEM