Vind jij ‘t ook altijd moeilijk om met gerechten te komen wanneer iemand je vraagt hoe de Nederlandse keuken eruit ziet? Wij zaten met hetzelfde probleem, totdat we bij Nederlands finedining restaurant Floreyn Amsterdam langs gingen. De inrichting van het restaurant verklapt het al een beetje; hier zie je namelijk Hollandse tegeltjes en een rondslingerende fiets aan de muur. Aan het plafond hangen groene tegels die de vlakken van het Nederlandse landschap voorstellen. Ze hebben hier namelijk alleen maar heerlijke Nederlandse gerechten, gemaakt van dagverse seizoensproducten uit eigen streek. 

Van Hollandsche bodem

Bij Floreyn, aan de Albert Cuypstraat in Amsterdam, krijg je vier tot acht gangen aan smakelijke Nederlandse gerechten geserveerd. En mocht jij nou een chronisch onstilbare honger hebben, kan je je diner ook nog uitbreiden met Nederlandse kazen en lekkere wijn. Vegetarisch? Da’s ook geen probleem, dan heb je vooralsnog zes gangen aan eten. De chefs van Floreyn koken met dagverse producten en maken ook vrij veel producten zelf, zoals versgebakken brood en bepaalde likeurtjes. Ze kunnen uiteraard ook rekening houden met eventuele allergieën en diëten. 

De gerechten van Floreyn

Alle gerechten die wij op de avond in kwestie voorgeschoteld kregen zagen er niet alleen fantastisch uit, maar waren ook fijn voor onze smaakpapillen. We beloven je dat je in ieder geval geen pannenkoeken en stamppot voorgeschoteld krijgt als je hier gaat eten. Wat je dan wel krijgt? Nou, wij hebben al onze vijf (eigenlijk zeven, maar goed, who’s counting) gangen hieronder voor je neergezet. Zodat jij hier niet alleen een keer kunt gaan eten, maar ook een weloverwogen weerwoord kan geven als iemand je vraagt naar de Nederlandse keuken. You’re welcome. Bij elke gang kregen we trouwens een heerlijke, bijpassende wijn geschonken.

Floreyn 2

De amuse

Als eerste werd ons een amuse voorgeschoteld. Een heldere tomaten- en basilicumbouillon werd vergezeld door gefrituurd rijstpapier met vadouvan-mayonaise en goudsbloem. Een hele mond vol, maar zo weg (want echt ontzettend lekker). 

Floreyn 3

Gang numero uno

De eerste gang bestond uit zelf ingelegde rolmops in zoetzuur rode bietensap, met een Apostelhoeve Riesling als wijntje. Hierbij kregen we hangop met citroen en dille, sjalotjes-crème, augurkjes, gepofte rogge en ijs van mierikswortel. Nu zijn de mannen op kantoor sowieso al groot fan van haring, maar deze variant viel absoluut extra goed.

WhatsApp Image 2021-09-02 at 08.49.07 (1)

De tweede gang

Bij de tweede gang kregen we een waar kunstwerkje geserveerd, gemaakt van knapperige koolrabi met citroentijm en Ketel 1-jenever. Dit gerechtje werd vergezeld door wat artisjok-crème, gepofte wilde rijst, verveine beurre blanc en verse verveine. En, niet te vergeten; een Thorn Frühburgunder.

WhatsApp Image 2021-09-02 at 08.49.07

Nummer drie

De derde gang bestond uit gefermenteerde wortel met limoen en koriander, getopt met yuzu-gel en een op de huid gebakken rode mul. De mul werd vergezeld door een inktvis koekje en een saus van kerriekruiden, visbouillon en gefermenteerde rode chili. 

WhatsApp Image 2021-09-02 at 08.49.08

Vlees op vier

De vierde gang was speciaal voor de vleeseters onder ons; een slow-cooked lamsschouder met lam gelei met wat zilveruitjes on top. Daarnaast hadden we nog wat gebakken lamsbout met een Thaise basilicum- en doperwten flan, tuinbonen en een lamsjus. Met een heerlijke pinot noir, natuurlijk.

WhatsApp Image 2021-09-02 at 08.49.09

Even tussendoor

Gang vijf? Nee, toch niet. We kregen nog even een tartelette gevuld met rabarber en zoetzure gele bietjes geserveerd, met bovenop een luchtige gembermousse. 

WhatsApp Image 2021-09-02 at 08.49.10 (1)

De laatste (maar beste) gang

Met chocola kan je bijna niet fout zitten. Toch? Als last, but not least kregen we een chocoladecake van Guanaja chocolade, een opaline gevuld met een yuzu- en witte chocolademousse, verse limoen, gekonfijte sinaasappelschil én ijs van beurre noisette. Met een glaasje Brachetto. Sorry hoor, maar gelukkiger kon je ons niet krijgen.

Bonus: in de toiletten van Floreyn Amsterdam vind je heerlijk ruikende handlotion en van die zachte handdoekjes waaraan je je handen kunt drogen. Score!

Benieuwd geworden naar de smakelijke Nederlandse keuken en zoek je nog een leuk nieuw restaurantje? Kortom, wil jij binnenkort lekker in de Pijp eten? Floreyn is van woensdag tot en met zaterdag open, je kan via hun website een tafeltje reserveren. 

Lees ook: 7 romantische recepten die binnen een uur op tafel staan