We krijgen allemaal regelmatig te maken met stress. Dit is natuurlijk mega vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die we eraan kunnen doen. Hoewel een dagje naar de spa of retail therapy geweldige oplossingen kunnen zijn, zijn er ook wat simpelere manieren om stress te verminderen. Deze 10 dingen verminderen stress binnen vijf minuten!

10 simpele manieren om binnen 5 minuten je stress te verminderen

Stress is voor je mind natuurlijk helemaal niet fijn, maar voor je lichaam is het ook ongezond. Gelukkig zijn er allerlei manieren om stress te verminderen. Regelmatig ontspannen en dingen doen die je leuk vindt helpen goed, maar dit kost vaak veel tijd. Gelukkig zijn er ook simpele manieren om je stress binnen vijf minuten te verminderen!

1. Kauwgom kauwen

Een frisse adem én geen stress meer: ideaal, toch? Het is dus bewezen dat kauwgom kauwen helpt tegen stress. In 2008 deed Swinburne University in Melbourne hier een studie naar, en wat bleek? Het kauwen vermindert het stresshormoon cortisol tot 16 procent bij milde stress en 12 procent als je meer stress ervaart!

2. Tellen

Van kinds af aan hebben we al geleerd dat tellen helpt om je hoofd rustig te krijgen. Schaapjes tellen wanneer je gaat slapen en tot tien tellen wanneer je boos bent, zijn perfecte voordelen hiervan. Wanneer je dus honderden gedachtes door je hoofd hebt gaan, helpt het heel goed om te tellen! Doordat je je op iets neutraals focust, vergeet je datgene wat de stress veroorzaakt. Handy.

3. Praten

Oké, je hebt waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord dat je over je gevoelens moet praten. Maar dit helpt dus ook heel goed tegen stress! Je gevoelens uitten naar een ander haalt namelijk al heel wat gewicht van je schouders, en maakt het voor jou makkelijker om je gedachtes te relativeren en op een rijtje te zetten.

4. Lachen

Het voelt waarschijnlijk een beetje gek op het begin, maar jezelf aan het lachen maken helpt dus heel goed tegen stress! Lachen stimuleert namelijk je bloedsomloop, en verlicht spanning. Daarnaast activeert het je hersenen en maak je minder stresshormonen aan. Door het lachen maken je hersenen ook meer endorfine aan. Dit is een gelukshormoon, waardoor je je dus binnen no time beter voelt.

5. Aromatherapie

Wist je dat de natuur een krachtige rol speelt in het verminderen van stress? Hierdoor werkt aromatherapie heel goed om stress te verminderen! Ga dan dus wel voor natuurlijke geuren zoals lavendel, geranium of sinaasappels. Deze geur kun je door je kamer verspreiden door een mooi boeket neer te zetten, maar ook door het gebruiken van een aroma diffuser of essentiële oliën.

6. Rekken

Zelfs als je geen tijd hebt voor een volledige yogasessie, zal een kort moment om je spieren te strekken je helpen om gevoelens van kalmte op te roepen. Rekken verbetert je bloedsomloop, wat helpt om het zenuwstelsel te stabiliseren. Probeer een paar verschillende stretchoefeningen, en je zal direct verschil voelen.

7. Met je huisdieren spelen

We doen niets liever dan spelen met onze schattige huisdieren. En dit schijnt heel goed tegen stress te helpen! Als je zelf geen huisdieren hebt/wil, helpt het net zo goed om naar het park te gaan en daar wat honden te aaien. Dit is onze favoriete tip! 😉

8. Kruidenthee drinken

Sommige theeën verhogen het GABA-gehalte, een aminozuur dat rust bevordert. Kamille, groene thee en citroenmelisse zijn populaire stressverlichters. Zwarte thee kan ook de alertheid verbeteren en stresshormonen reguleren. Een goede tip voor alle thee-lovers.

9. Masseren

Oké, we bedoelen dan dus niet een 2 uur durende massage van een professional ;). Het masseren van lichaamsdelen die gespannen zijn door stress helpt dus heel goed voor je mentale gezondheid in het algemeen! Daarnaast vermindert een regelmatige massage ook de stress in de rest van je lichaam. Nou, je hoort ons ook niet klagen over het krijgen van een fijne massage, hoor!

10. Zingen

Het zingen van je favoriete liedjes zorgt ervoor dat je hersenen oxytocine aanmaken. Dit is een stofje dat een belangrijke rol speelt bij het ervaren van geluksgevoelens. Daarnaast stimuleert het zingen de nervus vagus. Dit is een zenuw die onze ontspanningsreactie regelt. Al zing je nog zo vals, eens in de zoveel tijd mag je dus best jouw inner Beyoncé laten horen!

Lees ook: Last van stress of weinig slaap? Dan moet je naar brown noise luisteren