Om mooie foto’s te maken, heb je tegenwoordig niet meer per se een professionele camera nodig. De kwaliteit van smartphonecamera’s wordt namelijk steeds beter. Maar dat betekent nog niet dat het makkelijk is om de perfecte foto te maken! Naast het aanschaffen van een kwalitatief goede telefoon, zul je ook een paar tips & tricks moeten weten. Wij zullen je helpen om de mooiste foto’s te maken met jouw smartphone.

Fotografie FEM FEM Fotografie FEM FEM

Ga voor een kwalitatief goede smartphone

Laten we vooral met de belangrijkste eerste stap beginnen: een telefoon mét kwalitatief goede camera. Met je oude Nokia uit 2010 ga je natuurlijk geen mooi beeldmateriaal creëren. Online kun je veel research opdoen naar de telefoon die het beste bij jouw wensen past. Je kunt kiezen voor de nieuwste iPhone, maar ook Samsung en Huawei hebben uitstekende smartphones. Kies je voor een abonnement of ga je liever voor een losse sim kaart. “Wat is sim only dan?” – horen we je denken. Bij Sim Only schaf je alleen de simkaart aan, dus zonder telefoon. Bijvoorbeeld omdat je nog een goed werkende telefoon hebt of een telefoon hebt gekregen. Wil je zeker weten dat je de juiste sim only opties hebt? Kies dan voor een sim only. Goed, zodra jij je pareltje in handen hebt is het tijd om je inner fotografe op te roepen. Hieronder de tips & tricks you need!

1. Leer de opties van je camera kennen

Niet iedere smartphonecamera heeft dezelfde opties en mogelijkheden. Bekijk eens goed welke verschillende standen, effecten en functies jouw camera heeft. Speel er vervolgens mee en kom er op die manier achter hoe je camera precies werkt. Wees creatief en probeer gewoon wat dingen uit. Pas wanneer je precies weet hoe je camera werkt, kan je beslissen welke stand je wanneer wil gebruiken.

2. Gebruik de zelfontspanner

Het duurt misschien wat langer om een foto met de zelfontspanner te maken, maar het is het zeker waard. Zet je telefoon een keer ergens tegenaan of gebruik een statief om een foto te maken. Zo kan je een foto vanuit een mooiere hoek maken dan wanneer je een selfie maakt. Daarnaast is meer van de omgeving te zien en passen er meer mensen op de foto. De struggle van wie de foto neemt, is voorbij!

3. Let op het licht

Eén van de meest belangrijke onderdelen van een foto is de belichting. Probeer daar dan ook goed op te letten. Zo kan je bepaalde momenten als sfeermaker gebruiken zoals het warme licht tijdens de zonsondergang. Vergeet daarnaast niet dat waar licht is, ook schaduw is. Wanneer je een groepsfoto in de zon maakt, let op dat mensen niet voor een deel in de schaduw staan. Op je telefoon kan je daarnaast de belichting wat naar boven of beneden bijstellen. Neem dus even de tijd om te kijken naar de juiste belichting! Ben jij een iPhone-gebruiker? Dan hebben we nog een éxtra tip voor je.

Deze hack geeft net wat meer kleur in je foto’s. We hebben alle stappen overzichtelijk voor je neergezet, zodat ook jij binnen no time elke foto Pinterest-waardig laat lijken!

 1. Hooglichten/Licht naar -35
 2. Schaduwen/Donker naar -28
 3. Contrast naar -30
 4. Helderheid naar -15
 5. Zwartpunt naar 10
 6. Verzadiging naar 10
 7. Levendigheid naar 8
 8. Warmte naar 10
 9. Tint naar 39
 10. Scherpte naar 14
 11. Vignette naar 23

Ook als je niet in het bezit bent van een iPhone, kun je deze foto editing hack toepassen. Je hebt hiervoor dan wel een bewerkingsapp nodig met dezelfde instellingen. Gelukkig kun je exact dezelfde bewerkingen toepassen in de gratis versie van Lightroom! Extra plus: je kunt deze bewerkingen opslaan als preset, zodat je niet bij elke foto het hele stappenplan opnieuw hoeft uit te voeren.

4. Gebruik een opzetlens

Wie graag wat creatiever wil zijn met zijn smartphonecamera kan verschillende opzetlensjes aanschaffen. Met een smartphonelens kan je de beeldhoek aanpassen om nog mooiere foto’s te maken. Zo zijn er lenzen voor macro fotografie, fisheye, groothoek en nog veel meer! De lensjes zijn super klein en dus makkelijk om mee te nemen. Clip ze op je smartphone en je bent ready to go!

5. Gebruik de HDR-functie

De meeste smartphones hebben tegenwoordig een HDR-functie op hun camera. Wanneer je deze functie inschakelt, maakt je telefoon heel snel meerdere foto’s achter elkaar, die allemaal een andere belichting hebben. De foto’s worden digitaal samengevoegd tot één perfect belichte foto. Ideaal toch?

Extra tip: gebruik een app om je foto’s nóg mooier te maken. Check hier de beste apps om je foto’s te bewerken!