Natuurlijk is het soms goed om te weten wat de tekenen zijn van een slechte relatie, maar laten we deze negatieve vibes even aan de kant zetten en ons focussen op het positieve! Dit is namelijk minstens zo belangrijk, of sterker nog: het is belangrijker! Positive vibes only! Met behulp van een psycholoog zetten we 13 tekenen van een gezonde relatie voor je op een rij, lees dus snel verder.

koppel goede relatie
Bron: Your Place or Mine

Communicatie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, communicatie is echt key voor een goede relatie! Wij vrouwen kunnen hier vaak nog wel een beetje moeite mee hebben – uhumm bijvoorbeeld zeggen dat er niks aan de hand is, als jou zeker wél iets dwarszit, op een gegeven moment dropt dan de bom van al die opgekropte ‘kleine’ dingetjes en ontstaat er een ruzie, right? Communiceren dus! Naast dit soort opgekropte irritatie puntjes waar je over moet praten, zijn er natuurlijk ook grotere dingen zoals gevoelens en behoeftes waar je over moet blijven praten.

Be patient

Je weet wat ze zeggen….geduld is een schone zaak. Dit betekent niet dat je altijd super geduldig met je partner hoeft te zijn, want soms heb je gewoon even een vervelende dag, waarbij geduldig zijn niet lukt. Het is dan juist de kunst om hier samen goed mee om te gaan. Als je vaak ongeduldig naar elkaar doet creëer je een hele negatieve sfeer en ontstaan er irritaties, ojeee! Be patient dus!

Vertrouwen

Vertrouwen is de belangrijkste basis voor een goede relatie. Zonder vertrouwen kom je eigenlijk niet heel ver. De kans om gekwetst te worden is namelijk veel groter zonder vertrouwen. Je maakt jezelf helemaal gek en gaat aan alles twijfelen. Laat elkaar dus gewoon lekker afspreken met vrienden of vriendinnen, zonder dat jij je de hele avond zorgen gaat maken over je partner, vermoeiend!

Flexibiliteit

Minstens zo belangrijk is flexibiliteit. Het belangrijkste punt hierbij is het sluiten van compromissen, het is echt geven en nemen in een relatie. Probeer (op z’n minst) open te staan voor de ideeën van de ander. Doe je dit niet, ontstaan er irritaties die uiteindelijk kunnen leiden tot grotere problemen. Kortom: cijfer jezelf zeker niet helemaal weg, maar vindt samen met je partner een middenweg waar jullie je allebei comfortabel bij voelen.

Empathie

Je kunnen inleven in de ander is super belangrijk. Zo kun je bepaalde gevoelens en emoties van je partner beter begrijpen. Juist als je het een keer niet eens bent met je partner is empathie belangrijk. Niet alleen inlevingsvermogen, maar ook blij zijn voor de ander is super belangrijk!

Be honest

Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is zó belangrijk om eerlijk te zijn naar elkaar, no matter what. Geef elkaar daarom altijd de ruimte om eerlijk te kunnen zijn. Het is niet de bedoeling dat je emoties voor elkaar gaat verbergen, dan kun je nooit helemaal jezelf zijn, en dan ben je juist het leukst!

Waardering

Het zit hem in de kleine dingetjes: iets vaker dankjewel zeggen tegen je partner is al genoeg om je waardering te tonen. En zeg nou zelf, zo moeilijk is dat niet toch? Als jij je waardering toont aan de ander, zal de ander ook sneller nog een keer iets voor jou doen (hoor ik daar een ontbijtje op bed?), dubbele pluspuntjes dus!

Respect

Zonder respect naar elkaar kom je tevens niet ver in je relatie. Buiten dat je uiteraard respectvol met elkaar moet omgaan en praten, is het ook belangrijk om respect te hebben voor elkaars geloof, manier van denken,  elkaars vrienden en niet te vergeten – je schoonfamilie. Verlies je elkaars respect? Dan heb je nog een lange weg te gaan om dit weer op te bouwen…

Ruimte voor ontwikkeling

Je leert tijdens een relatie niet alleen heel veel over je partner, ook over jezelf. Sta dit ook toe, en ontwikkel jezelf (en je partner) in jullie relatie. Om deze ontwikkeling te laten plaatsvinden is het erg belangrijk om hier dus wel open voor te staan, dan gaat het (bijna) vanzelf.

Ruzies op een gezonde manier oplossen

Hoe goed je relatie ook is, ruzies of discussies op z’n tijd horen er gewoon bij. Sterker nog, als er nooit onenigheden zijn kan je relatie ook niet beter worden. Wat het meest belangrijke is: hoe lossen jullie een ruzie op? Een goedmaak avontuurtje tussen de lakens, maar verder geen woord meer over de ruzie? No No, geen goed plan! Erover praten en er samen uitkomen is heel belangrijk om mee te beginnen. Die steamy momenten kunnen altijd daarna nog.

Geven en nemen

In een gezonde relatie doe je dingen omdat jij je partner wil helpen, niet omdat je hier iets voor terug verwacht. En daarbij, hoe leuk is het om iets leuks te organiseren voor je partner? Of om hem/haar te verassen met een cadeautje. Het gaat uiteraard niet alleen om ‘grootse’ dingen voor elkaar organiseren, het gaat immers om het idee.

Stay independent

Je bent stapelverliefd en je leeft op je eigen roze wolkje. Super leuk, maar pas op dat je jezelf niet volledig verliest in je partner. Elke dag samen zijn is natuurlijk helemaal geweldig (vooral aan het begin), maar op deze manier bestaat er een kans dat je afhankelijk van elkaar gaat worden, en dat willen we niet! Stay independent girls! Blijf dingen doen waar jij blij van wordt, en neem af en toe ook de tijd voor me-time.

Lees ook: Deze slechte gewoontes zijn funest voor je relatie