Laatst kwam ik een plaatje tegen waarop stond dat 2020 dichterbij is dan 2013 was. Ja boeiend, denk je nu misschien, ik kom ook zo vaak plaatjes tegen op Facebook. Facebook staat namelijk vol met plaatjes, filmpjes en teksten. Vaak scrol je daarom ook rustig door, zonder dat je er echt even bij stil staat. Althans dat doe ik, ik vind het heerlijk om in de trein door alle sociale media kanalen te scrollen. Verstand op 0 en scrollen maar. Toch bleef ik bij deze tekst even stilstaan en bedacht me dat het echt zo was, dat de tijd echt zo veel sneller gaat dan we denken. 2013 is al bijna vijf jaar geleden en het zogenaamde futuristische jaar 2020, waarin zoveel zou veranderen is na deze jaarwisseling nog maar twee jaar van ons verwijderd. Is er dan echt zoveel veranderd, zonder dat we het bewust meemaken of zagen we de toekomst een beetje té rooskleurig in?

iStock-610425504

Concurreren met een robot?

Ik kan me nog goed herinneren dat mij op de middelbare school werd verteld dat Nederland er in 2020 compleet anders uit zal zien. Dat alle auto’s vliegen in plaats van rijden, om zo files te voorkomen. Ook werd er een beeld geschetst waarin we niet meer door mensen werden geholpen in winkels, maar al het werk door robots werd overgenomen. Ik weet dat er al heel wat taken zijn overgenomen door robots en dat er veel werkzaamheden door de computer worden gedaan. Zo worden bewoners van sommige bejaardentehuizen al entertaint door robots en zijn er bepaalde banen opgeheven. Toch is die futuristische toekomst waar iedereen het over had, die in 2020 zal plaats vinden naar mijn mening nog best ver weg. Onze auto’s rijden namelijk nog met vier wielen op de weg en ik kan mijn baan nog gewoon uitvoeren zonder dat ik bang ben voor concurrentie van een robot.

Geautomatiseerd en vertrouwd

Je zou bijna zeggen: ‘we zijn zo lekker gewoon gebleven’. Toch is er veel veranderd als je terugkijkt naar bijvoorbeeld het jaar 2013. Misschien heb je deze veranderingen niet eens meer door, omdat het in deze tijd ‘normaal’ is. Mensen waren vroeger namelijk bang voor robots en voor het feit dat robots de wereld zouden overnemen. Nu is alles zo geautomatiseerd en zo vertrouwd, dat je het soms niet eens meer door hebt waar je eigenlijk mee bezig bent. We betalen onze rekeningen via iDeal, sturen snel een tikkie als we geld willen ontvangen, lezen onze favoriete roman via een E-reader en vragen Siri iedere vraag waar we het antwoord niet op weten. Niet te vergeten is er een bedrijf in Brabant al bezig met vliegende auto’s. Hierover schreef onze grote broer MAN MAN een artikel.

Fantasieën over 2020

Op internet kun je uren lezen over artikelen uit onder andere het jaar 2013, waarin wordt geschreven over het jaar 2020. Zo staat er in bijvoorbeeld een van de deze artikelen dat er in 2020 bijna geen mensen meer op straat lopen. Ze denken dat het een mix wordt van mensen, drones, telepresence-robots en schoonmaakrobots. Dit is naar mijn mening een beetje overdreven en echt een typisch voorbeeld van hoe men het futuristische jaar 2020 voor zich zag. Ook zijn er op internet vele artikelen te vinden die wel een reëel beeld schetsen. Zo wordt er in een ander artikel geschreven over de wereld van online advertising in 2020. Een artikel waarin Google zijn grote positie behoudt, maar we Facebook zeker niet mogen onderschatten. Ze praten hier over het feit dat Facebook aan de slag kan gaan met alle informatie van haar gebruikers. Dit is zeker iets wat momenteel al gebeurd en in 2020 alleen nog maar zal uitbreiden. Er werd heel wat gefantaseerd over het jaar 2020 en het werd vaak zoveel groter en futuristischer gemaakt dan het waarschijnlijk gaat worden. Waarschijnlijk, er kan natuurlijk in twee jaar nog veel gebeuren.

Twerkend ons bed uit

Zoals ik op het begin al aangaf hebben we vaak het idee dat 2013 zoveel dichterbij lijkt. Het klinkt simpelweg nog wat dichterbij, omdat die 201(nog wat) zo vertrouwd klinkt. 2020 klinkt zo ver weg, als een jaartal waarin we inderdaad een heel ander leven lijden en alles om ons heen verandert. Om te laten zien dat 2013 toch best wel lang geleden is heb ik een aantal belangrijke gebeurtenissen in dit jaar opgezocht. Gebeurtenissen die ons laten zien dat 2013 toch weer langer geleden lijkt dan gedacht. Zo trad koningin Beatrix af en betekende dat ook het einde voor al die jaren Koninginnedag. Werd het woord “Selfie” opgenomen in het woordenboek, terwijl we nu de hele dag #selfies maken. Miley Cyrus gooide haar hele carrière om en twerkte op het podium, nu twerken wij bijna ons bed uit. De app Vine werd geïntroduceerd waarop Instagram weer reageerde. Zij kwamen met de eerste mogelijkheid om video’s te plaatsen, nu worden we wakker met video’s op Instagram. O en de best verkochte single was ‘wake me up’ van Avicii, terwijl deze artiest alweer bijna twee jaar gestopt is met optreden. Alle merken adverteerde nog via de traditionele manier, via tv en radio. Influencers, wie zijn dat? Daar hadden we in 2013 nog nooit van gehoord en nu zijn zij dé nieuwe vorm van marketing en reclame.

miley femfem

Het leven wordt nooit saai

Tja, wat moet ik hier op zeggen? Vroeger was alles beter zoals onze ouders en grootouders ons altijd vertellen? Of is het juist goed dan we vooruit gaan en blijven veranderen? Natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen die vroeger beter waren, maar op vele vlakken hebben we ook grote stappen gemaakt. Robotisering klinkt soms wel eng, maar toch kunnen we niet meer zonder. En die selfies, wat moeten we toch zonder ze? Vliegende auto’s lijken me ook top, maar heb ik dan nog wel dat rijbewijs nodig waar ik momenteel nog steeds rijlessen voor volg? Die schoonmaakrobots lijken me echt het allerbeste, want schoonmaken en ik gaan niet altijd even goed samen. Het heeft allemaal zo zijn voor- en nadelen, want die twerkende meisjes in de club hadden wat mij betreft niet gehoeven. Iedereen heeft zo zijn mening over deze veranderingen en in 2020 zal deze waarschijnlijk wel weer veranderd zijn. Een ding is zeker, het leven wordt op deze manier zeker nooit saai!

Lees ook:

5 tekenen dat jij midden in een ‘quarter life crisis’ zit