Je zit minstens op een kwart van je leven. En precies in die periode krijgen vele van ons te maken met een quarter-life crisis. Dit zou toch de tijd moeten zijn dat je precies zou weten waar jouw leven naar toe zou gaan? Wanneer jij onderstaande dingen herkent is één ding zeker: je zit midden in de quarter-life crisis.

quarter life crisis FEM FEM

1. Je begint je af te vragen wat jouw doel is in dit leven

Wat doe ik hier in vredesnaam? Wat voeg ik toe aan deze wereld? Wat hebben mensen aan mij? Wat moet ik gaan doen met mijn leven? Waarom weet iedereen zo goed wat ze willen en ik niet? Hoe vaker je jezelf deze vragen stelt, hoe meer jij je frustreert door het feit dat je geen antwoorden op deze vragen krijgt.

2. De enge gedachte bekruipt je dat jij je beste jaren al gehad hebt

Je bent immers rond de 25 en je hebt dus al meer dan een kwart van je leven gehad. En tot nu toe heb je nog steeds niet kunnen verzinnen wat jij écht wilt in het leven. Toen je 6 was dacht je, net als zoals Tessa hier vertelt, dat je op je 25e je leven wel op orde zou hebben. Je zou de man van je dromen hebben gevonden,  een huisje waar je oud zou worden en baan die je gelukkig zou maken. Niets lijkt minder waar. Komt dat dan allemaal nog wel? Of blijf jij gewoon voor altijd een beetje zoeken?

3. Je vraagt jezelf af hoe dat tijdelijke baantje opeens al zolang je baan is

Na je studie ging je tijdelijk bij een kledingwinkel in de stad werken. Je nam je voor om in die tijd te zoeken naar de baan die je écht wilde. Je nam je voor om volop te gaan solliciteren en alle kansen die voorbij kwamen om ervaring op te doen aan te grijpen. Daar sta je dan, 3 jaar later, in precies dezelfde kledingwinkel. Geen uitzicht op een baan die aansluit bij je opleiding en ergens vind je het allemaal wel prima. En aan de andere kant ook helemaal niet. Hoe kan het dat die jaren zo snel voorbij zijn gegaan?

4. Je voelt je beledigd als men om je identiteitsbewijs vraagt maar ook wanneer ze dit niet vragen

Als de caissière bij de Appie om de hoek je ID vraagt bij de kassa vraag je jezelf af ‘ Zie ik er nog steeds niet uit alsof ik oud genoeg ben om een fles wijn te kopen?’ Aan de andere kant voel je ook beledigd wanneer ze het niet aan je vragen. Dan begin je je weer oprecht af te vragen of je er nu echt al zó oud uit ziet. De struggle.

5. Je weet niet of je nu volop moet daten of gewoon moet afwachten totdat de liefde voorbij komt

Iedereen om je heen gaat samenwonen of krijgt baby’s en jij bent nog alleen. Moet je nu gaan daten of moet je maar gewoon accepteren dat jouw mister right nog niet is langskomen? Aan de ene kant schreeuw je heel hard dat je het allemaal wel best vindt en dat je, net als veel andere uit onze generatie, geen relatie wilt, maar andere kant wil je heel graag iemand om tegenaan te kruipen op de bank.

Herken jij deze dingen? Je bent niet de enige. Het leven gaat niet om het wel of niet showen van je ID of om hoeveel je in het verleden had kunnen doen. Denk aan de toekomst en wanneer je baalt van de dingen hoe ze nu zijn: verander ze dan. Raak niet in paniek, sommige dingen komen pas wanneer je ze los laat. Uiteindelijk vinden we allemaal onze plek.