Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder social media. Er is geen moment dat je niet de neiging hebt om naar je telefoon te grijpen en de FOMO is real. Het is ontzettend leuk om urenlang grappige kattenfilmpjes te kijken op TikTok, je favoriete vriendinnetjes te volgen op the gram en je bruiloft te plannen op Pinterest. Helaas is het minder gezond dan je zou denken. Het kan helemaal geen kwaad om eens een social media detox te doen en dít is waarom.

social media detox
Bron: Pinterest

Redenen om een social media detox te doen

We begrijpen dat je nog een beetje sceptisch bent over een social media detox. Je zit er waarschijnlijk niet op te wachten (lees: FOMO). Toch is het de moeite waard om die telefoon eens helemaal weg te leggen. Het is namelijk de beste keuze die je ooit zou kunnen maken.

1. Je komt erachter dat je andere prioriteiten hebt

Het is een natuurlijke actie om naar je telefoon te grijpen op het moment dat je niets te doen hebt. Althans, op het moment dat je denkt dat je niets te doen hebt. Zodra je niet naar je telefoon kunt grijpen, kom je erachter dat je echt meer dan genoeg andere dingen kunt doen. Dingen die eigenlijk prioriteit zouden moeten hebben! Denk aan het bezoeken van je lieve opa en oma of die ene hobby waar je al jaren niets aan gedaan hebt.

2. Je zelfbeeld verandert

Hoewel al die perfecte Pinterest-plaatjes heerlijk zijn om naar te kijken, hangen er ook flink wat nadelen aan. Onbewust vergelijk je jezelf met al die perfecte lichamen, mooie kapsels, geweldige billen en sixpacks die je voorbij ziet komen. De beelden die je voorbij ziet komen op the socials zijn totaal niet realistisch, maar halen je zelfbeeld naar beneden. Een detox van social media zorgt ervoor dat je een betere weerspiegeling ziet, namelijk de realiteit.

3. Je ontdekt een verslaving

Waarschijnlijk ontdek je tijdens een social media detox dat je eigenlijk gewoon een verslaving hebt. Verslavingen zijn nooit gezond en dus ook die verslaving aan social media niet. Het is dan ook een goede manier om jezelf die spiegel voor te houden die je waarschijnlijk keihard nodig hebt.

4. Je komt erachter hoeveel effect social media op jou heeft

De schermtijden liegen er simpelweg niet om. Het heeft wel degelijk effect op jou en je leven. Zolang je doorgaat op de manier waarop je nu leeft, zal je er nooit achter komen. Las die social media detox in om aan jezelf te werken. You deserve this.

Lees ook: Deze social media app is het slechtst voor je mentale gezondheid