Social media is tegenwoordig het middelpunt van ons leven. We slepen die telefoon overal mee naar toe en ieder vrije tijdsmomentje stoppen we in het scrollen door de nieuwe foto’s, berichtjes of video’s. Dat dit niet heel gezond is, weten we stiekem allemaal wel. Eentje steekt er wel met kop en schouders bovenuit. Deze social media app is écht het slechtst voor je mentale gezondheid: Instagram.

Social media app Instagram is slecht voor je mentale gezondheid

Onderzoekers ondervroegen ruim 1500 mensen tussen de 14 en 23 jaar over hun social mediagebruik. Ze vroegen voornamelijk over ervaringen met verschillende sociale media zoals WhatsApp, Facebook, Snapchat en Instagram in combinatie met de mentale gezondheid. Noem het verrassend of niet, maar hier kwam uit dat Instagram wel heel ongezond is voor de mentale gezondheid.

Instagram is een van de meeste favoriete social media apps. Het maakte vooral de laatste 10 jaar zijn opmars en is populair onder de jonge leeftijden. We delen er allemaal dagelijks onze kiekjes op, maar nu blijkt dat dit een wel heel deprimerend effect kan hebben. Alle perfecte foto’s zorgen er namelijk voor dat alle imperfecties, die we écht allemaal hebben, volledig worden weggepoetst. We delen enkel nog de perfecte plaatjes, waardoor je soms depressieve gevoelens kunt ervaren omdat je nou eenmaal zelf niet altijd gelukkig bent.

Eigenlijk hebben we hierdoor constant het idee dat we meer moeten behalen en dat ons leven nog niet compleet is. We willen namelijk altijd dat perfecte plaatje van die ander. Onthoud dus voortaan goed dat anderen ook écht niet zo’n perfect leventje hebben als ze uitstralen op de nieuwste foto’s.

YouTube is dé oplossing

De social media app Instagram blijft natuurlijk ook een leuk platform om zo nu en dan op rond te struinen. Je kunt dus een beetje minderen, maar je hoeft er echt niet helemaal mee te stoppen. Mocht je je mentale gezondheid even een boost willen geven na een tijdje liken en scrollen? Ga dan verder op YouTube. Uit hetzelfde onderzoek is namelijk gebleken dat YouTube juist zorgt voor de beste mentale gezondheid. Heerlie de peerlie vlogs van Monica Geuze kijken, helpt je dus meteen weer uit de brand!

Lees ook: 8 tips om je mentale gezondheid te beschermen nu de corona maatregelen weer toenemen