Vorig weekend bezocht ik samen met een vriendin de hoofdstad van Noorwegen met het idee een weekendje weg te gaan naar een plek die niet vaak of te weinig bezocht wordt. De tickets waren goedkoop, de reis kort en bezienswaardigheden en activiteiten goed te plannen in 48 uur: so, Oslo it was. Door vertragingen en geannuleerde vluchten in verband met de weersomstandigheden in Amsterdam mochten we maar liefst nog eens 48 uur bij onze trip optellen, dus reken op extra tips voor een geslaagd weekendje Oslo die je absoluut aan je bucket list moet toevoegen.

Vooruit in de tijd

Direct bij aankomst viel het ons op dat Oslo ontzettend schoon is en het lijkt wel alsof je een paar jaar vooruit in de tijd bent gereisd. Vanaf het vliegveld Gardemoen nemen we de trein naar het centraal station van Oslo, dat op een afstand van ongeveer 20 minuten ligt. Geen straf, want het Scandinavische landschap is prachtig (dat hebben we eerder ook al mogen ervaren in Kopenhagen). Ons hippe Airbnb-appartement staat in Grünerløkka, de meest trendy wijk van Oslo en op loopafstand van het centrum en het centraal station. Voor 100 euro per persoon overnachten we in een stijlvol appartement, met kroegen om de hoek waar je alleen al voor het interieur een drankje wilt drinken.

oslo-waterkant-femfem

De eerste avond drinken we een wijntje bij The Tea Lounge. De prijs voor een wijntje is even wennen (overal in Noorwegen variërend van 7 tot 10 euro per glas), wanneer je je daarbij neer kan leggen, ervaar je absoluut een zorgeloos weekend! We ontmoeten twee gezellige meiden die in Oslo wonen. Ze geven ons uitgaanstips en drukken ons op het hart morgen, zaterdag, voor 15.00 uur onze drank in te slaan bij de slijterij. Later dan dat én op zondag wordt er in winkels geen alcohol meer verkocht; het enige waar het land conservatief in is. Die alcohol hadden we uiteraard al op Schiphol ingeslagen…
Daarnaast vertellen de meiden ons iets meer over Noren: het zou een stug volk zijn, tenzij er een paar druppels alcohol worden genuttigd. Na een lang weekend weten we nog steeds niet waar ze het over hebben; Noren lijken ons ontzettend vriendelijk.
Na een paar wijntjes bij The Tea Lounge (zeker een aanrader) keren we terug naar het appartement om de dag erna fris en fruitig op te staan.

De ultieme weekenddag

Op zaterdag melden we ons al redelijk vroeg (10.00 uur) – voor een weekenddag in de haven van Oslo: Aker Brygge. We kopen ter plekke een ticket voor de fjordentocht (30 euro per persoon en elke cent waard) met een gezellig aangeklede boot: kaarsjes, wollen kleedjes en masten vol touwen. Gedurende een twee uur durende tocht varen we langs schattige Scandinavische eilanden, bebouwd met, waarvan ik dacht dat het typische Zweedse huisjes zijn, vakantiewoningen; een tweede huis voor rijke Noren. Ook het aanzicht van Oslo vanaf het water is prachtig. Elke highlight van de stad is goed te zien vanaf de boot en we genieten intens van de lage zon die over het strakke water schijnt (want: geen wind, schijnt zeker geen uitzondering te zijn). De meegebrachte Jägermeister is een waarschijnlijk welkome tip tegen de kou op de boot, maar geen paniek: ook in de bar op de boot verkopen ze overheerlijke warme chocolademelk met Bailey’s, rum, noem maar op en er zijn genoeg fleecekleedjes. Deze must do in Oslo mag je absoluut niet overslaan!

Olso2-femfem

’s Middags wandelen we door het centrum van de stad en stuiten per toeval op een groot en super gezellig verlicht plein (bij het Nationaal Theater, met een kerstmarkt – en reuzenrad, jippie!). De geur van vuur, gebrande noten en ijs lokken ons, dus struinen we net als ongeveer elke Noor uit Oslo over de gezelligste kerstmarkt waar ik ooit ben geweest. De tip van de meiden in The Tea Lounge was zeer welkom geweest als we onszelf niet hadden voorzien. Bij elke slijterij waar we langslopen, staat een lange rij tot ver buiten te deur. En het is nog maar half drie…
We sluiten onze wandeling af in Karl Joahns gate, de hoofdstraat en winkelstraat van Oslo. In deze tijd van het jaar sfeervol verlicht, maar ook in de andere maanden van het jaar verwacht ik dat de straat prachtig is door alle mooie gevels; wederom echt Scandinavisch. Dan op het programma: de Notenkraker in het Nationaal Ballet en Opera. Een kers op de taart. We hadden ons van tevoren goed ingelezen en kochten ruim op tijd tickets. Mocht je rondom de feestdagen Oslo bezoeken: sla dit geweldige ballet én gebouw niet over. Zorg wel dat je er chiquer bijloopt dan wij, ballet in het Nationaal Ballet en Opera schijnt best een ding te zijn…

De publiekstrekker het Nationaal Ballet en Opera gebouw in de haven van Oslo.

“De geur van vuur, gebrande noten en ijs lokken ons, dus struinen we net als ongeveer elke Noor uit Oslo over de gezelligste kerstmarkt waar ik ooit ben geweest.”

Nog vol energie van alle indrukken, besluiten we terug te lopen naar Aker Brygge. De meiden van de avond ervoor adviseerden ons te gaan eten bij Olivia. Ook vanuit Nederlandse bronnen vernamen we dat dit een geweldig restaurant is. En inderdaad: we eten een heerlijke pasta, drinken een bijpassende wijn en wisten toen al dat we ooit nog eens terug zouden moeten naar Olivia om de overige gerechten op de kaart te proeven. Deze avond smaakt naar meer en we spreken af een drankje te gaan drinken met onze nieuwe gay besties die we hebben ontmoet op de heenreis. In Grünerløkka kiezen we een bar uit die op zich niet noemenswaardig is. Ondanks dat was het absoluut gezellig en lijkt het ons nog gezelliger de avond voort te zetten in Elsker, een gay bar in het centrum. De taxirit was behoorlijk aan de prijs en omdat de afstanden goed te lopen zijn in Oslo, en het openbaar vervoer goedkoper, raad ik je aan daarvoor te kiezen. De avond was geslaagd: mocht je houden van de gay sferen, is dit zeker een uitgaanstip.

Oslo7-femfem

Bonus time!

Zondag zaten we (na eerst goed uit te slapen) nog niet aan het ontbijt of we kregen een sms van KLM dat onze vlucht werd geannuleerd. Dat klonk ons als een dikke bonus in de oren, want ondanks de hoogtepunten die we hadden gezien, wilden we eigenlijk nog niet naar huis. We vonden binnen no time een hotel in de buurt en KLM zou onze tickets omboeken. We genoten deze dag opnieuw van een wandeling door de stad, een bezoek aan de schattige boetiekjes in Grünerløkka en een diner bij Olivia. Daarnaast bezochten we een kleine, maar toffe kerstmarkt (het leek wel Berlijn met de toffe graffiti in duizenden kleuren in de wijk) en de foodhallen (tip: sla de foodhallen over).

Oslo3-femfem

Winter Wonderland

Na maandag eerst uren op het vliegveld te hebben doorgebracht – geen straf als je nog extra tijd in het vooruitzicht in zo’n toffe stad hebt –  kregen we aan het eind van de ochtend onze tickets overhandigd voor dinsdag. We wisten niet hoe gauw we terug moesten keren naar (inmiddels besneeuwd) Oslo om de resterende tijd goed te besteden. Aangezien we toch best baalden dat we Holmenkollen (de Olympische piste en natuurgebied) niet hebben bezocht, hebben we hier onze maandagbesteding van gemaakt. Met de metro is het ongeveer 20 tot 30 minuten reizen vanaf het centraal station, maar dankzij het geweldige uitzicht over de stad vanuit de bergen, reis je deze afstand met liefde. De pistes zijn daarbij indrukwekkend en zeker een aanrader wanneer je iets langer dan 48 uur te besteden hebt in Oslo (anders raad ik je aan alleen de reis te maken).

Voldaan liggen we ’s avonds in bed: we hebben alles gezien en meegemaakt wat we konden in deze dagen. Thuis genieten we na van de foto’s en ik weet zeker: zo gauw als ik kan, boek ik weer een ticket naar een stad in Scandinavië. Ik ben benieuwd of alle steden daar zo geweldig zijn. 

Handig om te weten:

Tickets KLM: +/- 100 euro per persoon (retour)
Duur vlucht: 1.35 – 1.55 uur
Valuta: Noorse Kronen (10 NK = 1 euro)
Temperatuur in midden december: -10 tot 2 graden, weinig wind waardoor de kou fris maar lekker aanvoelt
Openbaar vervoer: zeer goed, om de paar minuten een tram/metro, trein vanaf het vliegveld rijdt om de 20 minuten.