Perfectionisme, de één heeft er heel veel last van en de ander totaal niet. Zo is het heel fijn dat je netjes en georganiseerd bent maar het heeft ook best wel wat irritaties, en dan met name voor jezelf. Ben jij zelf ook zo’n perfectionist? Dan herken jij dit zeker:

perfectionisme FEM FEM

Je moet van jezelf alles 10 keer checken

Je ligt na een lange dag werken éindelijk in je bed maar zodra je er in ligt twijfel je wel of je alles gedaan hebt. Je gaat je bed weer uit en toch weer achter je laptop zitten om werk na te kijken om te checken of alles wel klopt, of alle punten van jouw to do-lijst af zijn en al jouw mails zijn beantwoord. Voordat je dan eindelijk in bed ligt en niets meer hoeft te doen zijn we alweer 20 minuten verder en ben je weer klaar wakker en heb je moeite met in slaap vallen.

Je wilt dingen niet afraffelen

Je legt de lat altijd heel hoog voor jezelf (misschien wel iets té hoog) en wilt je werk zo perfect mogelijk aanleveren en nooit iets afraffelen. Ook al is morgen de deadline, jij gaat gewoon door tot de laatste uurtjes.

Het liefst wil je alles in je eentje doen

In een groep werken vind jij lastig. Oké, je vindt het best fijn dat niet al het werk naar jou toe geschoven wordt, maar wanneer je in een groep werkt heb je toch de neiging om het allemaal zelf te doen. En niet om je groepspartners af te kraken, maar je bent toch niet helemaal blij met het resultaat wat ze leveren omdat je denkt dat je het veel beter kan. Tja, misschien een klein beetje egoïstisch maar goed, je wilt natuurlijk de beste resultaten behalen en je hebt het gevoel dat jij daarvoor kan zorgen.

Je hebt nooit rust in je hoofd

Naast een perfectionist ben je ook echt een denker. Zo denk je constant aan je to do list en probeer je je hoofd helemaal vol te plannen met nieuwe activiteiten – eigenlijk van het moment dat je wakker wordt tot je weer gaat slapen. Jij hebt nóóit rust in je hoofd.

Je bent constant bezig met fouten die je hebt gemaakt

Een typisch dingetje aan het perfectionisme: je onthoudt altijd alleen maar wat je fout hebt gedaan. Zo wil je natuurlijk voorkomen dat je dezelfde fout niet nog een keer maakt. Maar de dingen waar je eigenlijk heel trots op mag zijn, daar gaan je gedachten toch het minst snel naar uit.

Kortom, perfectionistisch zijn heeft zo z’n irritaties maar kan ook iets positiefs zijn. Soms is het goed om kritisch naar jezelf te kijken (niet té kritisch) en het als een leerpunt te zien.

Lees ook: Gewoontes die slecht zijn voor je darmen