Je komt thuis van een avondje stappen en er zijn aardig wat drankjes ingegaan. Het liefst zoek je meteen je bed op om te gaan pitten om in een heerlijke slaap te vallen. Maar wist je dat er een aantal effecten op je lichaam kunnen plaatsvinden als je gaat slapen met drank op?

3bcb1d29ed94a238c2958cc58616db5f (1)

1. Je valt snel in een diepe slaap

Uit onderzoek is gebleken dat je van alcohol een stuk sneller in slaap valt dan dat je normaal doet. In de tweede helft van je slaap veranderd je diepe slaap echter naar een ondiepe slaap. Dit is dus de reden dat je steeds zo vroeg wakker wordt als je de avond van te voren veel hebt gedronken.

2. Je lichaam werkt hard

Je hebt waarschijnlijk niet door, maar je lichaam is tijdens het slapen hard aan het werk om al dat alcohol af te breken. Je hartslag verhoogt en je zenuwstelsel is actief. Je voelt je de volgende ochtend dan ook niet erg uitgerust.

3. Je zweet en moet continu naar de wc

Er is niets zo vervelend dan er ’s nachts heel vaak uitmoeten, omdat je naar de wc moet. Dit komt omdat alcohol vochtafdrijvend is en ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. Je lichaam bevat minder vocht waardoor je constant dorst hebt.

4. Je hart pompt bloed sneller dan normaal

Wanneer je in een nuchtere status gaat slapen, zorgt je lichaam ervoor dat er minder bloed rondgepomt wordt. Na een aantal drankjes verandert dit echter. Je hartslag en bloeddruk zijn niet meer constant, waardoor je hart veel actiever is. Je kan je dus erg onrustig voelen tijdens je slaap.

5. Je wordt erg moe wakker

Je wordt wakker en je bent alleen nog maar meer moe dan dat je de avond van te voren was. Logisch, want je lichaam moet hard werken om het alcohol af te breken.

Waar herken jij je in?

Lees ook: vrouwen hebben meer slaap omdat het brein harder werkt.