Trends zijn niet alleen maar zichtbaar op mode- en interieurgebied, maar ook op het gebied van voedsel. Zo was het een hele tijd “in” om superfoods te nuttigen, al lijkt deze trend nu weer een beetje voorbij te zijn. Wel zien we andere eettrends opkomen die niet alleen gezond, maar ook lekker en bijzonder zijn! In dit artikel delen we daarom vijf opvallende voedseltrends van dit moment!

Eettrends FEM FEM

Maaltijdboxen

Ben jij ook zo iemand die eigenlijk te weinig tijd heeft om boodschappen te doen en uitgebreid te koken? Dan is een maaltijdbox de ideale oplossing! Bedrijven zoals HelloFresh bestaan al een tijdje en zijn sinds het uitbreken van corona weer helemaal trending. Deze maaltijdboxen maken het namelijk mogelijk om boodschappen in huis te hebben, zonder dat je zelf naar de supermarkt moet voor een lange ingrediëntenlijst. Dankzij zo’n box ga je gevarieerder eten en probeer je vaker nieuwe recepten. Kortom: een grote plus! De lekkere en gezonde recepten zou je zonder zo’n box waarschijnlijk niet snel zelf bedacht en gemaakt hebben.

Rijst van groenten maken

Normale rijst bestaat uit rijstkorreltjes, wat eigenlijk een graansoort is. Er zit weliswaar geen gluten in rijst, maar wel koolhydraten in de vorm van zetmeel. Daarom valt rijst in dezelfde categorie als brood of pasta. Groenterijst wordt door velen als een gezonder alternatief gezien, omdat groenterijst veel minder calorieën bevat. Dit type “rijst” is makkelijk zelf te maken met bijvoorbeeld bloemkool of broccoli, maar eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken en zijn er nog veel meer groentesoorten die zeer geschikt zijn om rijst mee te maken.

Vaker vegetarisch

Vegetarisch eten is ook een opvallende trend. Toch komen er niet zoveel echte vegetariërs bij die structureel geen vlees consumeren. Een of twee dagen per week geen vlees eten wordt vaker gedaan. Veel mensen beseffen dat iedere dag vlees eten onnodig is, dus kiezen ze er voor om bijvoorbeeld een aantal dagen per week een vleesalternatief te eten. In restaurants zie je ook steeds vaker en steeds meer vegetarische en ook vegan opties.

Streekproducten kopen

De supermarkt maakt veel winst, terwijl boeren veel kleinere winstmarges hebben. Men kiest vaak voor de supermarkt omdat dit erg gemakkelijk is, maar toch zien we hier een duidelijke verschuiving in. Inkopen doen bij de plaatselijke aanbieder wordt namelijk steeds populairder! Aardappelen, groenten en fruit haal je eigenlijk het liefst rechtstreeks bij de boer in de buurt. Mensen zijn steeds nieuwsgieriger geworden naar de herkomst van hun eten en kopen liever duurzaam en dus lokaal.

Minder voedselverspilling

De laatste eettrend die we benoemen, gaat voedselverspilling tegen. Ieder jaar wordt er in Nederland alleen al duizenden kilo’s voedsel weggegooid. Dit is natuurlijk enorm zonde en zou niet moeten gebeuren! Daarom zien we steeds meer initiatieven die voedselverspilling proberen aan te vechten. Denk bijvoorbeeld aan apps die het weggooien van voedsel in restaurants verminderen, zoals Too Good To Go. Maar ook jij kan daar echt een verschil in maken door bijvoorbeeld bewust boodschappen te doen en producten die bijna over datum zijn met extra korting te kopen.

Sommige eettrends zijn eigenlijk geen trends meer te noemen, maar zijn eerder blijvende gewoonten geworden. Zo zijn bepaalde diëten zoals het koolhydraatarm dieet al een hele lange tijd populair. Wij hopen in ieder geval dat de bovengenoemde vijf trends ook blijvend zullen zijn. Deze trends zorgen namelijk niet alleen voor een beter milieu, maar zijn ook nog eens goed voor onze portemonnee en de algemene gezondheid!