Wanneer je besluit vegan te gaan eten, of je dit al voor een langere tijd doet, dan kom je er vaak achter dat je één ding voornamelijk mist: een lekker stukje kaas. Kaas op je cracker, kaasfondue of een tosti; het zijn dingen waarvan we dachten dat het nooit meer mogelijk zou zijn om te eten, als vegan zijnde.

Was jij er al helemaal klaar voor om deze dingen uit je leven te schrappen? Dat is nergens voor nodig. Ook de plantbased onder ons kunnen genieten van een heerlijk stukje kaas, geheel vegan. Wij hebben de lekkerste alternatieven voor jou op een rijtje gezet.

Max & Bien Blauwader kaas

Veel mensen duiken weg bij de naam schimmelkaas, maar er zijn er ook zat die van niets zo erg kunnen genieten als een stukje blauwe kaas. Wanneer je zo’n blue cheese lover bent en beslist om vegan te gaan, kan dit als een groot gemis gezien worden. Maar geen probleem! Je kunt genieten van de pittige blauwe kaas van de Amsterdamse vegan kaasmaker Max&Bien. Zij wonnen met hun blauwader kaas de publieksprijs van de ProVeg Vegan Cheese Awards 2020. En dat is niet zonder reden. Deze is niet te onderscheiden van een echte kaas.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Max&Bien | Plantbased Cheeses (@maxandbien) op

 

Vegan brie, Petit Veganne

Een heerlijk stukje brie bij je toastjes op de zondagmiddag of op je brood tijdens de lunch is ook voor vegans niet te missen. De vegan brie van de Franse Petit Veganne was niet alleen favoriet bij de jury op de ProVeg Vegan Cheese Awards maar ook bij ons. Hij is zoet, romig en volledig gemaakt uit cashewnoten. Dus ook nog eens gezond!


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Petit Veganne (@petitveganne) op

Jonge kaas, Violife

Dit is misschien wel de meest gegeten vegan kaas van Nederland en is dus onder velen al bekend. Wanneer je zin hebt in een simpel plakje jonge kaas op je boterham of tosti is deze perfect. De Violife plakjes zijn al in veel supermarkten te koop en komen enorm dichtbij de echte smaak.

Cheddar kaas, Follow Your Heart

Een lekker plakje cheddar kaas op je vegan burger wil je natuurlijk niet missen. Behalve dat er een cheddar kaas bestaat van Violife is er ook één van het Amerikaanse merk Follow Your Heart. Deze smelt gemakkelijk en geeft je een écht cheeseburger effect, zodat jij gemakkelijk kunt genieten van je vette hap.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Follow Your Heart (@followyourheart) op

Vegusto No-Muh Due, Kaasfondue

Wat is er gezelliger dan met z’n allen rond de tafel te zitten met een heerlijke kaasfondue? Dit doen we dan ook graag rond feestdagen en kunnen we hier geen genoeg van krijgen. Als vegan hoef je dit niet te missen. Ook jij kunt gewoon blijven genieten van een kaasfondue met de vegan kaas van Vegusto. Dip je brood, groente of toast erin en geniet van de zachte smaak!


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door VEGAN ONLINE SHOP since 1997 (@vegusto.ch) op

Mozzarella, Violife

Wanneer jij je vegan pasta carbonara helemaal wilt aftoppen met mozzarella kaas is dit mogelijk met de vegan mozzarella van Violife. Deze is erg geliefd onder vegans en kun je gemakkelijk bij de supermarkt om de hoek halen. Het fijne aan de kazen van Violife is dat deze altijd allergeenvrij zijn. Zo is de mozzarella vrij van soja, gluten en – natuurlijk – lactose. Iedereen kan er dus van genieten.

Welke vegan kaas ga jij als eerste proberen?