Een duurzame garderobe: misschien ben je er al steeds meer mee bezig. Of misschien heb je je nog geen idee wat dat precies inhoudt. Wil je graag iets goed doen voor het milieu, dan is dit in ieder geval een goed begin! Want wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? We geven je vijf tips om het verduurzamen van je kledingkast net iets makkelijker én leuker te maken.

Duurzame kledingkast FEM FEM

Vintage shoppen op Instagram

Mooie tweedehands kleding is soms makkelijker te vinden dan je denkt. Zo kun je op Instagram heel veel stijlvolle items vinden. Hier vind je genoeg accounts die de mooiste, meest unieke items verkopen voor een prima prijs. En omdat zij alle kleding al voorselecteren, is het geen eindeloze zoektocht naar een mooi item in bijvoorbeeld de kringloopwinkel of een andere tweedehands zaak. Bovendien is het ook nog eens supergezellig! Check bijvoorbeeld eens @wordeenswakker waar Mariska, naast haar shop in Alphen aan den Rijn, tweedehands items verkoopt via haar webshop. Of @merurroshop die met veel liefde de mooiste stapels selecteert! Ben je echt een vintage lover? Neem dan eens een kijkje bij Nynke van @velvet.thunder.vintage. Andere favorieten voor duurzame kleding en vintage stijlinspiratie zijn: @melis.visionaryvintage, @lina.moonshinevintage en @betterthangoods.nl.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BETTER THAN GOODS 🌿 (@betterthangoods.nl) op

Ruilen of verkopen

Heb je je kledingkast uitgeruimd? Gooi wat je niet meer draagt niet gelijk weg! Vraag eerst je familie en vrienden of zij er nog wat moois tussen zien zitten. Of organiseer een kledingruil. Vraag al je vriendinnen of zij nog items hebben die ze niet meer dragen, spreek met z’n allen af et voilà, je hebt weer een aantal ‘nieuwe’ items voor in je kledingkast! Zo heb je niet gelijk weer nieuwe kleding aangeschaft, maar kun je wel weer even vooruit. Je kunt er zelfs nog een leuk zakcentje aan verdienen door de mooiste items te verkopen via platformen zoals Vinted of United Wardrobe.

Een duurzame tijdlijn

Ben jij ook snel getriggerd door alle kledingadvertenties die je tegenkomt op bijvoorbeeld Facebook en Instagram? Waardoor je uiteindelijk toch een keer een bezoekje brengt aan de webshop. En dat je dan toch maar dat ene truitje voor een tientje besteld, want voor dat geld kun je het toch niet laten? Stop dan met het volgen van de merken waar je eigenlijk allang niet meer achter staat, of de influencer die vaak samenwerkt met dit merk. Zo is de kans veel kleiner dat je toch weer verleid wordt door een goedkoop item of een aantrekkelijke actie. Begin in plaats daarvan met het volgen van duurzame merken. Zo verandert je tijdlijn langzaam in een duurzame plek. Mocht je oog dan wel weer een keer vallen op een fantastisch kledingstuk, dan kun je er vanzelf vanuit gaan dat het een duurzame keuze is.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Moonshine Vintage (@lina.moonshinevintage) op

Een gelimiteerde kledingkast

Wil je echt duurzaam bezig zijn, dan zul je moeten minderen. Spreek bijvoorbeeld een maximaal aantal kledingstukken met jezelf af. Wil je wel een nieuw item aanschaffen, dan zal je eerst een ander kledingstuk weg moeten doen. Zo maak je bewuste(re) keuzes én staat je kledingkast nooit meer op ontploffen! Wedden dat jij de items die overblijven in jouw kledingkast nu veel vaker draagt?

Bewuste zoektocht

Heb je al een tijdje één specifiek item in je hoofd? Maar is deze van een fast fashion merk, of wel van een duurzaam merk maar vind je dit toch net even iets te duur? Zoek dan eerst of je het kan vinden op Marktplaats, Vinted of United Wardrobe. Vooral bij een kledingstuk dat vast in de collectie zitten van een merk is de kans best groot dat je er een die niet of nauwelijks gedragen is vindt op een van deze platformen. Vind je het toch niet, dan kun je het altijd nieuw kopen. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd! Want duurzaam leven begint natuurlijk bij bewustzijn.

‘I always like to compare fast fashion to bad boys. They look oh so attractive at first, but they’re not that great after all.’ – Stephanie van den Sigtenhorst

Meer inspiratie

Meer inspiratie opdoen? Dan is het boek A sustainable wardrobe geschreven door Stephanie van den Sigtenhorst, oprichtster van duurzaam modeplatform Let’s Talk Slow, misschien wel iets voor jou. Het boek helpt je gemakkelijk de overstap te maken van fast fashion (de meeste grote merken) naar een duurzame, sustainable stijl. Ook krijg je tips om bewust te shoppen en goed voor je kleding te zorgen. Het resultaat? Een verantwoorde garderobe zonder dat je je eigen stijl of plezier in mode hoeft in te leveren.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Stephanie van den Sigtenhorst✨ (@letstalkslow) op

*Dit artikel is geschreven door Marijke Hoekstra.

Lees ook: Uniek, tijdloos en een goede investering: waar(om) je vintage wilt shoppen