We zullen vast niet de enige zijn als we zeggen dat een nieuw paar sneakers of een nieuwe trui ons blij maken. Een mooie vondst voor een fijne prijs, zeker in de sale, laat tijdelijk zeker de gelukshormonen vrijkomen. Maar toch… Soms dragen we iets maar een paar keer voordat we ons beseffen dat het toch niet helemaal bij ons past. Vaak en goedkoop shoppen zijn beide veel slechter dan je misschien dacht. En laat de sale daar nu net aan bijdragen…

Sale shoppen

Shirtjes voor €5, jurken voor €9, het lijken op het eerste oogopslag mooie prijzen, maar ergens op de wereld betaalt iemand de prijs voor deze veel te lage opbrengsten. Omdat de prijzen zo laag zijn, moet er ergens op worden bespaard en dat is meestal niet op het omzetpercentage. Ook de mensen die zich wel bewust zijn van duurzame kleding scoren toch zo nu en dan zo’n spotgoedkoop item. Want ja…, voor zo’n lage prijs laat je het toch niet liggen? 

Goed product of niet? 

Je zult zelf ook wel hebben gemerkt dat de goedkope items kwalitatief vaak minder zijn dan producten waar je wat meer geld voor betaalt. Na twee keer dragen hangen de draadjes er vaak al aan. Aan deze goedkope items zit ook nog een ander prijskaartje. Goedkope items worden gemaakt in fabrieken waar de werkomstandigheden niet al te best zijn. De werknemers maken veel te lange dagen, verdienen te weinig om rond te komen en hebben bijna tot geen rechten. 

Duurzame kleding kopen blijft een uitdaging. Veel merken zijn niet transparant over hun productie, dus hoe weet je nou of je goed bezig bent? Als jij hier beter op wilt letten, let dan op de keurmerken op de kleding die je koopt. Het bekendste keurmerk is Global Organic Textile Standard, dit keurmerk krijgt een merk alleen als het minstens 95% gecertificeerde biologische natuurlijke vezels gebruikt. Global Organic Textile Standard hanteert ook andere strenge eisen voor de arbeidsomstandigheden en het milieu. Mocht er geen keurmerk in het label staan, stuur het merk waar je wilt shoppen dan gewoon een berichtje voor meer informatie! 

Fast fashion

De mode-industrie is de op één na grootste milieuvervuiler, dat is slecht nieuws! Per jaar worden er ongeveer 150 miljard kledingstukken gemaakt, en hier worden ook weer een heleboel nieuwe ongedragen kledingstukken van vernietigd. Vroeger werd er lang en zuinig omgegaan met kleding, maar tegenwoordig wordt een kledingstuk een klein tijdje gedragen waarna het weer wordt weggegooid. Dit noem je fast fashion. Fast fashion heeft zoveel invloed op het milieu dat het net zo slecht is als al het plastic (tassen, flessen, afval, etc) dat wij met zijn allen produceren, verbruiken en nog te vaak laten slingeren.

Wil jij graag bijdragen aan eerlijke en milieubewuste verkoop van kleding? Let dan op de keurmerken en koop in het vervolg dus liever wat minder en eerlijkere kleding. Ook duurzaam: tweedehands of vintage kopen. Bedenk van tevoren ook of je het item minimaal 30 keer zult dragen en houd dit als regel aan. Als je eens een keer een miskoop hebt gedaan, verkoop je miskoop dan online, op een markt, of geef hem weg aan iemand die het nodig heeft. Op die manier krijgt je kledingstuk toch nog een tweede leven én hou je er een goed gevoel aan over! 

DIY fashion

En voor de fanatieke sale shoppers onder ons die op zoek zijn naar duurzame alternatieven, hebben we nog een leuke tip. Je kunt je kleding en accessoires namelijk ook zelf maken! Door bijvoorbeeld zelf een tas of trui te haken of breien, ontstaat er bewustzijn van de tijd en inspanning die er in het maken ervan gaat zitten. Door met de DIY pakketten van We Are Knitters je eigen kledingitem te maken, wordt het consumptiepatroon doorbroken en lever je een positieve bijdrage aan het milieu.

Ook is een zelfgemaakte trui waardevoller dan een item dat je voor een tientje in de sale koopt. Ben jij zelf niet zo’n haker of breier? Kijk je oma of moeder dan eens lief aan. Hebben jullie gelijk weer een momentje van quality time samen.

We Are Knitters

Lees ook: Tips om makkelijker milieubewust te leven  en Dit zijn de leukste vintage en retroshops van ons land.