Wellicht ben jij iemand die graag zo lang mogelijk op de snooze knop blijft drukken voordat je daadwerkelijk je bed uit komt. Dan klinkt het natuurlijk niet echt verleidelijk om vroeg op te staan. Toch is het iets wat je echt zou moeten proberen. Het heeft namelijk wel wat om wakker te worden voordat de rest van de wereld ontwaakt. Wij vertellen je precies waarom je iedere dag om 5 uur zou moeten opstaan.

Shot of a young woman lying on her bed

Het opstaan voelt als een overwinning

Waarschijnlijk zal het nog vaak mislukken en blijft die snooze knop jouw beste vriend. Maar wanneer het je wél lukt om vroeg op te staan, voelt dit echt als een overwinning. Op deze manier heb je meer controle over je dag.

Je kunt je eigen prioriteiten bepalen

Wanneer de rest van de wereld nog ligt te slapen, ben jij al wakker. Dit betekent dat jij nu zelf kunt bepalen wat je nog wilt doen voordat jij je dag echt begint. Er zijn nog geen dringende e-mails die je meteen moet beantwoorden en geen telefoontjes. Je hoeft jezelf alleen maar af te vragen wat je deze ochtend wilt gaan doen. Misschien is dit wel het lezen van een boek waar je normaal gesproken niet aan toe komt of een bezoekje brengen aan de sportschool. Met een voorsprong op de rest van het land kun je bepalen wat echt belangrijk voor je is. Dit in plaats van op te staan en meteen aan de slag te gaan met allerlei taken die nog volbracht moeten worden. Op deze manier zul je uiteindelijk rustiger en gelukkiger op je werk aankomen.

Je bouwt discipline op voor andere dingen

Iedere keer als jij jezelf dwingt op tijd uit bed te komen, bouw je meer discipline op. Niet alleen met opstaan, maar ook voor andere dingen. Je bouwt vertrouwen op in je eigen wilskracht. Wanneer jij eerder uit bed komt, heb je het gevoel dat je de rest van de dag ook wel aan kan. Daarbij zal je productiviteit ook meer toenemen als je vroeg opstaat. Als je 5 uur nog te vroeg vind, kun je er natuurlijk ook later uit komen. Zolang het maar eerder is dan dat je nu opstaat. Het is belangrijk dat je jouw routine verandert.

Hoe doe je dat?

  1. Probeer als eerste alle technologie te vermijden, twee uur voordat je gaat slapen.
  2. Creëer een bedtijd routine.
  3. Vind een manier om sneller in slaap te vallen. Dit kunnen ademhalingstechnieken zijn of een app die is ontworpen om je moe te maken.
  4. Schaf een wekker aan die je dwingt uit bed te komen.

Ben je vaak moe? Hier lees jij hoe je de dag makkelijk doorkomt.