Geld besparen kan een uitdaging zijn, vooral in deze financieel lastige tijden. Maar er is een eenvoudig en haalbaar spaarplan dat je kan helpen om dit jaar meer dan €1.300 te besparen.

52 weeks saving challenge

De 52 weeks saving challenge

Deze saving challenge is populair geworden onder mensen die op zoek zijn naar manieren om geld te besparen. Het concept is simpel: elke week leg je een bepaald bedrag opzij, dat overeenkomt met het weeknummer van het jaar. Dus in week 1 spaar je €1, in week 2 spaar je €2, enzovoort. Aan het einde van het jaar heb je dan in totaal €1.378 gespaard.

Wat dit plan zo aantrekkelijk maakt, is dat het langzaam begint met kleine bedragen en steeds iets meer wordt. Dit maakt het makkelijker om vol te houden, zelfs als je financieel krap zit.

Het mooie van deze challenge is dat je ruim de tijd hebt om je voor te bereiden. Aan het begin van het jaar zijn de bedragen nog klein en kun je rustig wennen aan het sparen. Bovendien geeft het einde van het jaar wellicht wat financiële ruimte om grotere bedragen te kunnen missen.

Hoe blijf je op schema?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je op schema blijft met deze uitdaging? Het is aantrekkelijk om enthousiast te beginnen aan deze uitdaging nu het nieuwe jaar net begonnen is en je vol energie zit voor de 366 dagen (want we zitten in een schrikkeljaar) die voor je liggen. Maar hoe houd je het vol gedurende het hele jaar, wanneer onverwachte kosten onvermijdelijk zijn? Dat is waar de echte uitdaging ligt.

Deze belangrijke tips kun je gebruiken om op schema te blijven:

1. Stel een doel vast voor het geld dat je wilt besparen

Denk niet alleen aan een specifiek bedrag, maar geef ook een doel waarvoor je het geld wilt gebruiken. Is het voor een vakantie? Het starten van een huisaanbetaling? Of gewoon voor een heerlijke shopsessie met huidverzorgingsproducten? Wat het ook is, als je iets hebt om naartoe te werken, zal je meer gemotiveerd zijn om de uitdaging succesvol aan te gaan.

2. Houd je voortgang bij

Net zoals bij elke andere uitdaging, motiveert het zien van hoe ver je al bent gekomen jou om door te gaan. Of je dit nu doet via een financiële tracking-app, door het opschrijven op een post-it en ophangen op de badkamerwand, of via een spreadsheet. Zoek een visuele manier om te zien hoe jouw spaargeld steeds groter wordt.

3. Plan vooruit door elke maand je geld apart te zetten

Op deze manier ben je minder geneigd om het gedurende de maand uit te geven.

4. Draai de uitdaging om

Als je je zorgen maakt over het sparen tijdens de feestdagen, kun je altijd de uitdaging omdraaien en aan het begin van het jaar grotere besparingen maken. Pas de uitdaging aan op een manier die voor jou haalbaar is.

5. Betrek familie en vrienden erbij

Of ze nu zelf ook willen meedoen aan de uitdaging of gewoon jou willen steunen, door jouw inspanningen te delen met dierbaren blijf je het hele jaar verantwoordelijk en gemotiveerd.

Het is eigenlijk een superhandige truc om jezelf discipline aan te leren als het gaat om geld opzij zetten. Je begint met kleine bedragen, dus het doet niet al te veel pijn om die even te missen. Bovendien zeggen ze dat het ongeveer 3 weken duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Als je 52 weken lang spaart, wordt het echt een gewoonte in je langetermijnbudget en dagelijkse routine. Dus dit is echt een slimme manier om je spaargewoontes naar een hoger niveau te tillen!

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met de 52 weeks saving challenge en zie hoe jouw spaargeld langzaam maar zeker groeit.