Hoewel zo ongeveer iedereen van planten houdt, is lang niet iedereen even goed in het verzorgen van deze groene vriendjes. En zo gek is dat niet! Het verzorgen van planten is namelijk zo makkelijk nog niet. De ene plant moet vochtig blijven, de ander juist droog. De één wil zoveel mogelijk zonlicht terwijl de ander verbrandt in de zon. Dat een plant soms op apegapen ligt, kan helaas gebeuren. Met deze 6 trucjes kan je je bijna dode plant gewoon weer tot leven wekken!

1. Verpotten

Het verpotten van je plant heeft vele voordelen. Ten eerste krijgt de plant door het verversen van de potgrond weer nieuwe voedingsstoffen. Gemiddeld heeft potgrond voor zo’n 6 weken voedingsstoffen. De plant zal hierdoor extra groeien en bloeien. Ten tweede krijgen de wortels van de plant meer ruimte om te groeien wanneer je de plant verpot. Zorg er dan ook voor dat de diameter van de pot een paar centimeter groter is dan de plant. Zo wordt de groei gestimuleerd en is de waterbuffer groter. Omdat meer grond meer water op kan nemen, hoef je dus minder vaak water te geven.

2. Voeden

Als het niet zo goed gaat met je plant is het verstandig om je plant voeding te geven. Plantenvoeding zorgt ervoor dat de plant weerbaar wordt, minder snel gele bladeren krijgt en beter gaat groeien. Geef de plant vooral in het groeiseizoen (maart) voeding. Als je je plant net hebt verpot, hoef je hem voorlopig geen voeding te geven. In de verse potgrond zit namelijk al voor een aantal weken voeding verstopt.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Pokon (@pokon.nl)

3. Verplaatsen

Het kan zijn dat het niet goed gaat met je plant omdat hij te weinig of juist te veel licht krijgt. Wanneer een plant te weinig licht krijgt, zal hij al snel gaan hangen, gele bladeren krijgen of zelfs bladeren verliezen. Merk je dat de plant niet mooi blijft op de plek waar hij staat, verplaats hem dan een stukje. Een plant kan ook te veel licht krijgen. De bladeren worden in dat geval vaal en droog en krijgen soms zelfs verbrande plekjes. Zet hem in dat geval op een minder lichte plek.

4. Minder water geven

Mensen zijn vaak geneigd om een plant te veel water te geven. Hoewel sommige planten inderdaad vochtig moeten blijven, zijn er genoeg planten die juist eerst willen uitdrogen voordat ze een scheutje water krijgen. Wanneer je de plant te veel water geeft, kan er wortelrot ontstaan. Voel daarom eerst of de aarde droog is voordat je water geeft. Het is het beste om je vinger in de aarde te steken zodat je voelt of de aarde echt droog is. Denk je dat je te veel water hebt gegeven? Haal dan de plant uit de pot en kijk of de wortels nat en beschadigd zijn. Als de wortels dik en wit zijn, is er niks aan de hand. De rotte wortels kan je voorzichtig met een mesje verwijderen. Haal ook het kluit van de plant en zet hem vervolgens in verse potgrond. Dan moet het goedkomen!

5. Ongedierte

Een andere oorzaak van een halfdode plant kan ongedierte zijn. Ongedierte kan door tocht, de verkeerde verzorging of via huisdieren of andere planten komen. Kijk regelmatig even naar de steel en de onderkant van de bladeren. Als je iets ziet wat er niet hoort, zoals witte stipjes of beestjes, is het tijd om de plant te behandelen. Knip zoveel mogelijk besmette bladeren af en besproei de plant met een speciaal ongediertebestrijdingsmiddel of een zelfgemaakte oplossing van water en groene zeep.

Liever een plant die niet moeilijk te verzorgen is? Deze 7 kamerplanten zijn niet kapot te krijgen!