Hoe goed je ook je tanden poetst, soms lukt het gewoon niet om ze mooi wit te krijgen. Wanneer je geen zin hebt in een tandartsbezoekje en niet aan de haal wil met bleeksets, kan je nog steeds op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Dit zijn 7 tips om je tanden op een natuurlijke manier te bleken!

Instagram Romee Strijd
Instagram Romee Strijd

1. Drink minder koffie, zwarte thee en wijn

Koffie, zwarte thee en wijn zitten vol met tannines. Tannines zorgen voor verkleuring van je tanden. Daarnaast tasten thee en koffie de PH-waardes in je mond aan, waardoor je tanden kunnen beschadigen als je daarna voedsel met een hoge zuurgraad eet. De zuren in wijn vergroten bovendien de kans op een grijze schijn over je tanden.

2. Stop met roken

De schadelijke stoffen die tijdens het roken in je mond komen, zorgen ervoor dat je tanden verkleuren. De kleine deeltjes dringen namelijk het tandglazuur binnen. Mensen die roken hebben over het algemeen ook gebitsproblemen zoals tandsteen en tandvleesontstekingen. Stoppen met roken betekent dus een gezonder gebit!

3. Spoel je mond met warm water en zout

Wie zijn tanden wit wil houden, moet tandplak zoveel mogelijk tegengaan. Kleurstoffen blijven namelijk in tandplak zitten, waarna tandverkleuring ontstaat. Om tandplak te voorkomen, kan je je mond dertig seconden lang met een mengsel van warm water en zout spoelen. De bacteriën in je mond worden op deze manier gedood waardoor je minder snel tandplak krijgt.

4. Eet specifieke fruitsoorten

Er zijn verschillende fruitsoorten die je tanden witter kunnen maken. De drie bekendste soorten zijn aardbeien, zure appels en sinaasappelschillen. De zuren in aardbeien, (zure) appels en sinaasappelschillen reinigen je tanden op natuurlijke manier en maken je tanden witter!

5. Drink zuivel

Als je witte tanden wil, moet je zorgen dat je tandglazuur sterk is. Zuivelproducten kunnen helpen om je tandglazuur sterk te maken. Ze bevatten namelijk calcium en fosfor, stofjes die je glazuur helpen om sneller te herstellen.

6. Kauw op kruidnagel

Kruidnagel bevat een stofje genaamd eugenol, dat een antibacteriële werking heeft. Doordat kruidnagel dus bacteriën verwijdert, krijg je minder snel tandplak, wat ervoor zorgt dat je tanden minder snel verkleuren. Je kunt op kruidnagel kauwen maar je kan ook je tanden poetsen met een paar druppels kruidnagelolie.

7. Gebruik kokos- en zonnebloemolie

Kokos- en zonnebloemolie neemt bacteriën op en weekt tandplak los. Als je wittere tanden wil, kan je het beste een paar minuten spoelen met deze olie wanneer je nog niks gegeten hebt. Gebruik het daarom ’s ochtends voor je gaat ontbijten. Na het gebruik spoel je je mond nog even met mondwater of poets je je tanden voor een frisse smaak!

Lees ook: Is elektrisch tandenpoetsen beter dan met een handtandenborstel?