Hoe vervelend break ups ook zijn, op een gegeven moment is het tijd om het daten weer op te pakken. Maar wanneer je hier klaar voor bent, kan lastig in te schatten zijn. Aan déze zeven tekenen merk je dat je klaar bent voor een nieuwe relatie.

nieuwe relatie
Bron: Pinterest

1. Je bent niet meer boos

Een van de manieren waarop we met verdriet omgaan, is door boos te worden op de persoon of situatie. Het is niet gek om boos te zijn op je ex, maar het is ook niet gezond om hierin te blijven hangen. Een zekere manier waarop je kunt zien dat je klaar bent voor een nieuwe relatie, is wanneer je geen wrok meer koestert en je geen woede meer voelt.

2. Je vergelijkt je nieuwe dates niet met je ex

Wanneer je net begint met daten, zal je merken dat je iedereen met je ex vergelijkt. Misschien maak je zelfs een maatstaaf van je ex. En hoewel kleine vergelijkingen maken echt niet erg is, is het wel een probleem als je er een soort ‘competitie’ van maakt. Als je dit nog doet, of als je er niets aan lijkt te kunnen doen, dan heb je misschien wat meer tijd nodig om het verleden los te laten.

3. Je geniet ook van het single zijn

Er zijn niet veel mensen die zichzelf genoeg tijd gunnen om te genieten van het single zijn, omdat ze zich door hun eenzaamheid ertoe laten brengen om onmiddellijk een nieuwe relatie aan te gaan. Maar proberen te genieten van single zijn kan heel nuttig zijn! Dit is het moment waarop je vrijwel alles kunt doen wat je wilt doen, zonder ‘goedkeuring’ van je partner. Door de tijd te nemen om van deze fase te genieten, kun je je concentreren op de dingen die je wilt, zonder hulp van een partner.

4. Je bent emotionally available

Dat je emotionally available bent, merk je doordat je iemand leuk vindt omdat je oprechte gevoelens hebt, niet omdat je een bepaalde leegte wil vullen. Je moet natuurlijk een nieuwe relatie aangaan omdat je dat wilt en niet omdat je denkt dat dit de oplossing is om over je ex heen te komen. Als je een nieuwe relatie aangaat vóórdat je er klaar voor bent, blijf je in je oude problemen hangen en projecteer je deze op je nieuwe partner. Dit belemmert niet alleen je genezingsproces, maar je doet je partner er ook mee pijn.

5. Je vertrouwt weer

Wanneer het net uit is, kan het zijn dat je last krijgt van trust issues. En wanneer iemand je vertrouwen schaadt, kan het lastig zijn om je vertrouwen terug te krijgen. Dit kan ook in toekomstige relaties problemen opleveren. Wanneer je merkt dat je weer vertrouwen hebt in een nieuwe relatie, ben je hier ook weer aan toe!

6. Je denkt niet meer in ‘wat als’-scenario’s

Nadat je relatie uit is gegaan, is het makkelijk om allerlei vervelende scenario’s voor je te zien. Scenario’s die waarschijnlijk nooit zullen gebeuren. Maar als je eenmaal accepteert dat de dingen zijn gebeurd zoals ze zijn gebeurd, kun je van de ervaring leren, eroverheen komen en verder gaan. En dan zul je dus niet meer al die horrorscenario’s voor je zien!

7. Je bent blij voor je ex

Of het nou op een goede of slechte manier uit is gegaan, uiteindelijk bereik je een punt dat je blij voor je ex kan zijn. Zie je dat hun nieuwe partner hun gelukkig maakt en voel je je niet jaloers? Congrats, je bent over je ex heen!