De winter staat voor de deur, de open haard gaat aan en waar denk je dan aan? Nee, niet aan cocktails, dat hadden wij ook. Máár wij hebben speciaal voor jullie de lekkerste wintercocktails verzameld. Deze kan je gewoon eenvoudig thuis maken. Zo kan je de winter wel doorkomen. Stof je cocktailset maar af, want het is tijd om te beginnen. Dat wordt genieten!

Cocktail 1: Cranberry Mojito

Ingrediënten

  • 2 theelepels rietsuiker
  • Longdrinkglas
  • Limoen
  • 45 milliliter rum
  • Crushed ijs
  • 30 milliliter cranberrysap
  • 15 milliliter bruiswater
  • Munt

Zo maak je een Cranberry Mojito

  • Pak een longdrinkglas waarin je de mojito gaat maken.
  • Doe hierin 2 theelepels met rietsuiker.
  • Snijd de limoen in vier partjes en druk het sap eruit in het glas.
  • Voeg 45 mililiter rum toe.
  • Vul de cocktail met crushed ijs en roer het even goed door elkaar.
  • Voeg nu 30 milliliter cranberrysap en 15 milliliter bruiswater toe.
  • Even doorroeren, wat munt erbij en lekker opdrinken.

Cocktail 2: Chai White Russian

Ingrediënten

  • IJsklontjes
  • Kaneelstokjes en kaneelpoeder
  • 3 eetlepels Licor 43 Baristo
  • 50 milliliter wodka
  • 2-4 eetlepels Chai tea siroop
  • 2-4 eetlepels verse slagroom

Zo maak je een Chai White Russian

  • Doe de ijsklontjes in het glas.
  • Gier de Licor 43 Baristo, wodka en Chai tea siroop over de ijsklontjes heen.
  • Schenk vervolgens de verse slagroom er overheen en mix dit voorzichtig door elkaar.
  • Maak het af met wat kaneelpoeder en kaneelstokjes. Heerlijk!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Licor43nl (@licor43nl)

Cocktail 3: Bad Santa Cocktail

Ingrediënten

  • IJsklontjes
  • 45 milliliter wodka
  • 15 milliliter Amaro-likeur
  • 30 milliliter amandelmelk
  • 15 milliliter citroensap
  • 15 milliliter kaneelsiroop
  • Kardemompitjes
  • Decoratie: Frambozen

Zo maak je een Bad Santa Cocktail

  • Doe alle ingrediënten behalve de frambozen in een shaker en schud het flink door elkaar.
  • Giet alles in een mooi glas met ijs.
  • Rijg drie frambozen aan een spiesje en leg deze op het glas. Klaar! Genieten maar.

Cocktail 4: Salted Caramel Espresso Martini

Ingrediënten

  • Bruine suiker
  • IJsklontjes
  • Grof zout
  • 15 milliliter koffie- of karamellikeur
  • 40 milliliter espresso
  • 10 milliliter suikersiroop
  • 30 milliliter wodka

Zo maak je een Salted Caramel Espresso Martini

  • Pak een bakje en meng wat grof zout en bruine suiker door elkaar.
  • Maak de rand van een martiniglas nat met water en dip het glas in het bakje zodat de hele rand van het glas een laagje bruine suiker met grof zout heeft.
  • Meng met een shaker of een garde de likeur met wodka, suikersiroop en espresso.
  • Voeg hier wat ijsklontjes aan toe. Mix het nog even en giet vervolgens het mengsel af in een vergiet, zodat de overgebleven ijsklontjes blijven liggen in het vergiet.
  • Doe het mengsel in het martiniglas. Eventueel kan je er nog een bolletje vanille ijs en wat koffieboontjes erbij serveren.

Cocktail 5: Rumcocktail met gember en munt

Ingrediënten

  • 150 gram suiker
  • 480 milliliter bruisende alcoholische cider
  • 180 milliliter water
  • 200 gram gewassen veenbessen
  • 180 milliliter rum
  • IJsklontjes
  • Gember van ongeveer 2,5 cm, geschild en dun gesneden

Zo maak je een rumcocktail met gember en munt

  • Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de veenbessen en de gember toe.
  • Laat het 15 minuten sudderen tot het dik en stroperig wordt. Roer wel tussendoor en duw de veenbessen tegen de rand van de pan zodat ze kapot gaan.
  • Giet het mengsel door een vergiet en duw zachtjes tegen de veenbessen zodat al het sap eruit komt.
  • Laat het mengsel afkoelen en zet het in de koelkast.
  • Pak vier glazen en vul de glazen met 1 tot 2 eetlepels koude siroop en 45 milliliter rum (bijvoorbeeld Captain Morgan gold spiced rum).
  • Mix het door elkaar.
  • Voeg de ijsklontjes toe en giet er 120 milliliter cider bij.
  • Garneer met wat extra veenbessen.

Cocktail 6: Stoofpeertjes Martini

Ingrediënten

  • Zoethout
  • 1 citroen/limoen
  • Kaneel
  • Steranijs
  • Halve stoofpeer
  • 45 mililiter sap van stoofpeertjes
  • 30 mililiter whisky
  • 15 mililiter port

Zo maak je een Stoofpeertjes Martini

  • Pak een shaker of glazen pot die je kan afsluiten.
  • Doe de stoofpeertjes sap erin samen met de steranijs, zoethout en kaneel.
  • Voeg daarna ook de whisky en port er aan toe.
  • Snijd een citroen of limoen doormidden en voeg een beetje sap toe.
  • Mix het mengsel door elkaar en laat de cocktail voor ongeveer 2,5 uur staan in de koelkast.
  • Schenk de cocktail uit in een martiniglas met het halve stoofpeertje als decoratie. YUM!

Cocktail 7: Baileys Chocolate Cherry Martini

Ingrediënten

  • 5 milliliter Maraschino likeur
  • 30 ml Baileys
  • 20 ml volle melk
  • 30 ml chocolade likeur
  • Een cocktailkers
  • Slagroom

Zo maak je een Baileys Chocolate Cherry Martini

  • Pak een shaker of een glazen pot die je kan afsluiten.
  • Vul de shaker met ijsklontjes tot de rand.
  • Voeg vervolgens de Baileys, volle melk, Moraschino en de chocolade likeur toe.
  • Meng alles nu goed door elkaar.
  • Serveer de cocktail in een leuk glas, maar zorg ervoor dat de ijsklontjes niet meegaan.
  • Maak het af met een flinke toef slagroom en leuke cocktailkers. Dat wordt genieten!

Cocktail 8: Grashopper

Ingrediënten

  • 30 milliliter Bols Yoghurt likeur
  • 30 milliliter Witte Chocolade
  • 15 milliliter Bols Creme de menthe
  • IJsklontjes

Zo maak je een Grasshopper

  • Vul een shaker of een glazen pot die je kan afsluiten met ijsklontjes.
  • Voeg de rest van ingrediënten toe.
  • Even krachtig schudden.
  • Serveer de cocktail zonder ijs in een martiniglas.
  • Garneer met een After Eight chocolaatje.

Lees ook: Dit heerlijke kaasfondue recept is de basis voor een fijne thuisdate