Het liefste zouden we allemaal iemand willen die op een brakke zondag ochtend een heerlijk ontbijt op bed komt brengen, op bezoek komt als je ziek bent en alles voor je over heeft. Helaas is het in de realiteit toch net iets anders. Waarom vallen we nou juist op de types die geen relatie willen. Waarom voelen wij ons aangetrokken tot iemand die ons niet wilt?

daten relatie geen relatie
Bron: Gossip Girl

Het perfecte plaatje

We kennen allemaal het perfecte plaatje, het lijkt alsof je de perfect person hebt gevonden. Je bent helemaal in de wolken, en de persoon met wie je samen bent is ook helemaal in de wolken van jou. Maar uiteindelijk komt dat punt dat je gaat twijfelen. Je interesse gaat een beetje verloren, want het gaat allemaal net iets te makkelijk. Helaas geldt: hoe meer hij of zij je afwijst, des te interessanter jij diegene begint te vinden.

Hoe zit het?

Volgens een onderzoek van psycholoog Helen Fisher en haar collega’s zorgt een romantische afwijzing ervoor dat bepaalde delen van onze hersenen worden gestimuleerd die gelinkt zijn aan beloning, motivatie, verslaving en verlangen. Tijdens het onderzoek van Fisher werd er naar vijftien hersenen gekeken van jonge vrouwen en jonge mannen die onlangs waren afgewezen, maar nog steeds helemaal in love claimden te zijn. De proefkonijnen kregen een foto te zien van de persoon die hen had afgewezen, en van een persoon waar ze niet in geïnteresseerd waren. Het bleek dat de hersenen van de proefkonijnen actiever waren in de gebieden van motivatie, beloning, verlangen, verslaving en fysieke pijn wanneer ze naar de foto keken van de persoon die hen had afgewezen, dan bij de neutrale persoon.

Verlangen

Wanneer iemand ons afwijst, neemt de waargenomen waarde van die persoon toe. Je kunt het een beetje vergelijken met iets wat je wilt hebben wat eigenlijk te duur is. Je verlangt er eigenlijk nog meer naar. Dit kan je een beetje vergelijken met je romantische interesse. Ook kunnen we verslaafd raken aan het gevoel wat het had kunnen zijn, maar nooit zal zijn. Als je bent afgewezen worden de gedachten over de persoon waar je interesse in hebt meestal nog intenser. Als je vaker bent afgewezen, kan het zo zijn dat je hoopt dat het dit keer anders loopt, ook al gebeurt dit niet.

Je bent dus niet de enige girly, we hebben het allemaal wel eens doorgemaakt.

Lees ook: Waarom vinden wij het zo interessant als iemand hard to get speelt?