Geloof het of niet, de meeste aanzoeken zijn tijdens de kerstdagen. Dus, ben jij al een tijdje gelukkig in de liefde, dan zou het zomaar kunnen dat je dit jaar een ring onder de kerstboom vind.

huwelijk aanzoek FEM FEM

Na het analyseren van ruim 2.000 Instagram posts is ThePerfectWedding.nl erachter gekomen dat bij Nederlandse koppels een aanzoek het vaakst tijdens de kerstdagen wordt gedaan. Cliché? Misschien. Romantisch? Absoluut.  Al eerder bleek uit onderzoek dat aanzoeken in de VS en Groot-Brittannië ook het vaakst met kerst gedaan worden, maar nu blijkt dat dit ook geldt voor Nederlandse stellen. Vooral op kerstavond wordt de grote vraag vaak gesteld.

2,2 keer zoveel kans op een aanzoek

Uit Instagram-data blijkt dat de kans op een aanzoek met kerst 2,2 keer zo groot is als anders. Na kerst zijn ook Oud en Nieuw en Valentijnsdag favoriet voor een aanzoek.

De populariteit van kerst

Een belangrijke oorzaak voor de populariteit van een aanzoek rond kerst is dat het in die periode relatief makkelijk is om de hele familie bij het aanzoek te betrekken zonder dat dit opvalt. De kerstdagen bieden daarnaast veel mogelijkheden voor een bijzonder aanzoek: een ring onder de kerstboom, de grote vraag bij een diner met de familie of bijvoorbeeld op één knie tijdens een romantische wandeling met z’n tweeën door de kou.