Ieder heeft zijn eigen gewoontes in de ochtend. De één heeft altijd haast, de ander neemt uitgebreid de tijd om alles rustig te kunnen doen. Wij zijn er sowieso van overtuigd dat een goed ochtendritueel een grote invloed heeft op de rest van je dag en dat je jouw dag beter start met deze simpele dingen. Maar, voor mensen die willen afvallen is hun ochtendritueel nog veel belangrijker. Maak jij je schuldig aan één van de vijf volgende ochtend gewoontes? Dan zou het daar wel eens aan kunnen liggen dat dat afvallen nog niet wil lukken.

1. Je blijft te lang in bed liggen

We weten allemaal dat weinig slaap een slechte invloed heeft op jouw gewicht. Maar, te veel slaap is ook niet goed: meer dan 10 uur slaap per nacht verhoogt het risico op het krijgen van een hoog BMI. Dit in tegenstelling tot mensen die slechts 7 tot 9 uur slapen. Dus: zet je wekker op een tijdstip waardoor je maximaal 7 tot 9 uur slaapt, om te zorgen dat je niet onverhoopt zwaarder wordt.

2. Je maakt je bed niet op

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu enorm af wat dat dan precies te maken heeft met jouw gewicht. Maar, uit onderzoek is gebleken dat 19% van de mensen die hun bed wel opmaken beter slapen dan de mensen die dat niet doen. Nu een goede nachtrust sterk in verband staat met een goed gewicht, kan het dus van belang zijn om in het vervolg gewoon even netjes je bed op te maken. Tevens zou dit er ook voor kunnen zorgen dat deze gewoonte andere goede gewoontes aanwakkert, zoals bijvoorbeeld het voorbereiden van een je lunch. Dit heeft naast een goede invloed op je eetpatroon ook een goede invloed op jouw budget. Wat je dan moet maken? Dit bijvoorbeeld.

3. Je weegt jezelf niet elke dag

Eerlijk is eerlijk, jezelf elke dag wegen kan ook geen pretje zijn. Maar als je dit elke dag op hetzelfde tijdstip in de ochtend doet, heb je wel een duidelijk beeld van wat er met je gewicht gebeurd. Het is het slimst om jezelf in de ochtend te wegen. Dit aangezien je in de ochtend minder gewicht van water bij je draagt. Of je nu wilt aankomen of wilt afvallen, door dagelijks even op de weegschaal te gaan staan weet je wat er met je lichaam gebeurd. Onderzoekers hebben 162 mensen met overgewicht 2 jaar lang gevolgd. Degene die elke dag op de weegschaal gingen staan, vielen meer af en hadden meer succes wanneer het aankwam op het vasthouden van hun nieuwe gewicht.

4. Je ontbijt niet

Dat ontbijt belangrijk is, hebben we je al vaker uitgelegd. Dat het naast goed voor je humeur ook goed is voor je gewicht ook. Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben dit nogmaals wetenschappelijk weten vast te stellen. Uit hun onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die een ontbijt van 600 kcal tot zich namen, dat bestond uit proteïne, koolhydraten en iets zoets er voor zorgde dat zij gedurende de dag minder honger hadden en minder cravings naar slecht eten. Dit in vergelijking met mensen die 300 kcal of minder aten. Maak het dus een van je ochtend gewoontes om gewoon goed te ontbijten Ben jij je boterham met pindakaas gewoonweg beu? Check dan eens deze vijf heerlijke, voedende ontbijtjes. 

5. Je ziet geen zonlicht in de ochtend

Oke oke, nu het winter is blijft het heel lang donker buiten. Het kan zelfs zo zijn dat het nog steeds niet helemaal licht is als je al op je werk bent. Maar, uit onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg in de ochtend wat zonlicht oppikken een lager BMI hebben dan degene die dat niet doen. Pak in het vervolg dus je fiets naar het werk: 20 tot 30 minuutjes in het daglicht zijn is namelijk al genoeg om je BMI mee te beïnvloeden. Is dit vanwege je werktijden geen optie, omdat de zon dan nog niet schijnt? Zorg er dan voor dat je een kwartiertje buiten gaat lopen tijdens je koffiepauze. Dit werkt niet alleen als de zon daadwerkelijk schijnt, zelfs als het bewolkt is zal je lichaam jouw biologische klokje, die tevens je metabolisme aanwakkert, aanzetten. Puur en alleen doordat jouw lichaam het daglicht als aanwijzing gebruikt.

 ochtend-gewoontes-afvallen-femfem