Er gaat op dit moment een wel heel opvallende video rond op TikTok. Het gaat namelijk over hoe vaak je moet afvegen na een grote boodschap. Veeg jij meer dan drie keer af? Dan wil je wellicht nog even verder lezen. Dit schijnt namelijk heel slecht te zijn!

Waarom je niet vaker dan drie keer mag afvegen na het poepen

We maken ons er allemaal wel schuldig aan: vaker dan drie keer afvegen na een grote boodschap. Het is logisch dat je wil dat alles goed schoon wordt, maar kennelijk is vaker dan drie keer vegen slecht voor je! Een bekkenbodemexpert op TikTok legt uit dat dit niet mag en hoe je ervoor kan zorgen dat het ook niet nodig is om vaker dan drie keer te vegen! Ze deelt de video op het account van BIEN Australia, wat een bekkenbodenwelzijnsmerk is. Ze weet dus heel goed waar ze het over heeft.

Teveel ontlasting blijft achter

Het is een beetje een vies verhaal, maar als je vaker dan drie keer moet afvegen wordt dit ontlasting genoemd. “Dus in andere woorden wanneer er te veel ontlasting bij de ingang van jouw achteruitgang blijft, zelfs nadat je klaar bent”, vertelt de bekkenbodemtherapeut. En dat moet je dus zien te voorkomen! Gelukkig is hier een techniek voor, hoe je daar makkelijk voor kan zorgen.

@bien.aus Are you wiping 101 times to get clean after a poo? #pelvicfloor #pelvicfloorphysio #pelvicfloorpt ♬ original sound – BIEN Australia

Lees ook: Oh my: dit gebeurt er met je lichaam wanneer je poepen uitstelt

Watervalformatie

Volgens de bekkenbodemtherapeut, kun je een watervalformatie gebruiken om de ontlasting tegen te gaan. “Een techniek die je kunt gebruiken om het aantal keren dat je veegt te verminderen, is door in je bekkenbodem te knijpen in een watervalformatie”, legt ze uit. “Dus begin met 20 procent in jouw achteruitgang te knijpen, dan 50 procent, 80 procent en 100 procent, zodat je er aan het einde van je ‘dropjes’ vier keer in hebt geknepen.” Volgens de therapeut is het heel belangrijk om dit te doen. Veeg je te vaak af? Dan kan dit littekenweefsel of zelfs aambeien veroorzaken. En daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.