We hebben allemaal wel eens dat number two precies op het verkeerde moment komt. Op je werk of wanneer je bij iemand thuis bent, bijvoorbeeld. Het liefst wachten we dan gewoon even tot we weer thuis zijn, maar is dat wel gezond? Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je poepen uitstelt.

1. Verstopping

Houd jij je grote boodschap inmiddels al een paar uur op? Dan kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je helemaal niet meer hoeft. Nee, dat betekent niet dat je poep ineens in het niets is verdwenen. Dit betekent dat je verstopt bent. En dat is onwijs vervelend wanneer je wél de gelegenheid hebt om te gaan!

2. Het wordt hard

Het klinkt heel erg vies – is het natuurlijk ook – maar na langer dan twaalf uur zal je merken dat je poep hard wordt. En waar een toiletbezoekje normaal verlossend werkt, alsof je letterlijk kilo’s bent afgevallen, zal dat in dit geval niet meer zo aanvoelen. Bereid je maar voor op een heel oncomfortabel toiletbezoek.

3. Buikkramp

Het is heel naar en we hebben er allemaal al eens last van gehad: buikkramp. Moet je naar het toilet, maar hou je het op omdat het écht even niet uitkomt? Dikke kans dat je kramp begint te krijgen. Dit komt doordat je kringspieren heel hard moeten werken. Daarnaast zal er veel druk op je buikspieren komen te staan. Dit veroorzaakt ook nog eens een heel vervelend, opgeblazen gevoel, wat helaas niet snel zal afzakken.

4. Worstcase scenario: laxeermiddel of naar de dokter

Blijf je het toiletteren écht heel lang uitstellen? Dan kan dit serieuze gevolgen voor je gezondheid hebben. Ook zal dit het toiletbezoekje allesbehalve makkelijker maken. Het kan dus zijn dat je zelf gewoon echt niet meer naar de wc kan, waardoor je laxeermiddel moet gaan gebruiken. In het allerergste geval kan het zelfs zijn dat je naar de dokter moet, en dat die je helpt met het verwijderen van je ontlasting.

Oftewel: moet je number two? Houd het dus niet te lang op en ga gewoon lekker. Iedereen moet poepen en het is écht niks om je voor te schamen.

Lees ook: Fun fact: dit is waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent