Alleen over de wereld reizen is iets moois en ook tastbaars. Toch laten veel vrouwen zich tegenhouden. Deze vrouwen maakten het waar en vertellen hun inspirerende verhaal over de solo reis die zij maakten.

Agnès Nederhof (29) ging twee keer alleen op reis. De eerste keer vertrok ze naar Bali nadat ze een heftige break-up achter de rug had. Haar tweede reis was een rondreis door Thailand waar ze onder andere naar een stilteklooster ging. Hier kwam ze tot verschillende inzichten en besloot om vanaf januari 2018 door het leven te gaan als digital nomad.

agnes alleen de wereld rond fem fem

Vertel eens in het kort over de diverse reizen en ervaringen die je hebt meegemaakt

“Drie jaar geleden heb ik voor het eerst mijn spullen gepakt en ben ik alleen op reis gegaan. Ik was 26 en pakte mijn spullen voor drie weken Bali. Dit beviel zo goed dat ik in maart 2017 weer alleen op reis ben gegaan, voor drie weken naar Thailand. Vooral de laatste reis heeft m’n leven veranderd. Van die drie weken heb ik namelijk één week in een stilteklooster gezeten in Chiang Mai. Het enige wat je hier doet is mediteren en je mag niet praten. Het is verboden om ook maar iets anders te doen dan te mediteren. Je mag niet lezen, schrijven, eten buiten de vaste tijden van 7.00 en 11.00 uur, sporten, electronica gebruiken, etcetera. Alle prikkels en afleidingen verdwijnen, waardoor je echt tot jezelf komt. Je gaat over dingen nadenken die je thuis alsmaar voor je uitschuift. Voor mij werkte dit ook zo: ineens wist ik heel zeker wat ik wilde gaan doen, tot in de details. Bij terugkomst in Nederland heb ik mijn baan als hoofdredacteur van ondertussen.nl opgezegd en per 1 januari van dit jaar ben ik een digital nomad geworden! Dit is iemand die als freelancer online werkt en dat daardoor dus eigenlijk overal ter wereld kan doen. Op mijn website girlonthemove schrijf ik over mijn voorbereidingen.”

“Doodeng vond ik het iedere keer, maar voelde me ook trots!”

Wat was jouw motivatie om alleen de wereld rond te reizen?

“Ik heb altijd al veel gereisd dus had al aardig wat reiservaring, ik wist ongeveer wat ik kon verwachten. Daarnaast heb ik bij beide reizen een paar maanden heel goed nagedacht, veel gepraat, op internet gezocht en toen eigenlijk gewoon geboekt. Doodeng vond ik het iedere keer, maar voelde me ook trots! Ook had ik verschillende redenen waarom ik alleen op reis ging. Toen ik naar Bali ging had ik een heftige break-up achter de rug, ik zat met mezelf in de knoop en wilde iets anders doen, iets wat ik eng vond. Mijn tweede solo reis was in eerste instantie niet de bedoeling. Ik wilde graag met vriendinnen op reis, maar geen van allen had tijd en/of geld om mee te gaan. Ik daarentegen wilde heel graag op reis en wist na mijn reis naar Bali dat het helemaal niet erg is om alleen te reizen. Ik wist wat ik kon verwachten en dat je echt niet eenzaam zult zijn.”

Het lijkt me dat je veel hebt moeten regelen voor vertrek. Hoe heb je je voorbereid op je reizen naar Bali en Thailand?

“Zoals ik al aangaf heb ik letterlijk heel internet afgezocht naar ervaringen en tips. Zo ontdekte ik beetje bij beetje wat ik interessant vond, wilde zien en doen. Op deze manier stippelde ik een globale route uit. Ik ben een perfectionist, dus ik vind het nogal moeilijk om echt knopen door te hakken. Want wat nou als ik net de verkeerde plek heb uitgezocht? Maar ik vertelde mezelf dat dit niet uitmaakte en dat als ik het ergens niet fijn zou vinden, ik zo weer in het volgende plaatsje zou zijn. Ik boekte dus, behalve de eerste 2 nachten na aankomst, eigenlijk niks van tevoren. Daarnaast lag alleen de week in het stilteklooster vast, want dat moet je ruim van te voren boeken.”

“Op sommige momenten was het erg zwaar in het stilteklooster en op andere heel fijn, maar wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb.”

Wij zijn eigenlijk erg benieuwd geworden dat het stilteklooster. Kun je hier misschien iets meer over vertellen?

“Ik heb een week lang in een stilteklooster gezeten in Chiang Mai, Thailand. Wanneer je in een stilteklooster zit ga je totaal buiten je eigen comfort zone, buiten alles wat je kent. Dit vond ik erg spannend, op sommige momenten heel relaxed en op andere erg vervelend. Elke dag ging om 5 uur de wekker, om 5:30 kregen we een Dhamma talk en om 7:00 werd er ontbeten. Rond 11:00 was er lunch en om 18:00 voor één uur chanting. Dit is het ritmisch spreken of zingen van woorden of geluiden. Voor de rest is het alleen maar mediteren. Op sommige momenten is dit erg zwaar en op andere heel fijn, maar wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb namelijk enorm veel over mezelf geleerd.”

Heb je een bijzonder gesprek gehad met iemand tijdens je reis wat je altijd is bijgebleven?

“Ik heb heel veel mooie gesprekken gehad. Dat vind ik ook het leukste aan reizen: je gaat sneller met mensen de diepte in, omdat je ineens veel tijd met elkaar doorbrengt en je daardoor niet over koetjes en kalfjes kunt blijven praten. Het gesprek dat me het meeste is bijgebleven is het gesprek met Chris, die ik in een bus in Thailand ontmoette. We hadden drie uur voor de boeg en hij was de eerste persoon die mij vertelde over zijn leven als digital nomand. Dat gesprek heeft zeker bijgedragen aan mijn beslissing om een digital nomad te worden.”

Wat gaaf! Heb je verder nog interessante contacten aan jouw reizen overgehouden?

“Zeker! Op dag 1 op Bali ontmoette ik spontaan met een vriendin van een vriendin, die ik nog niet kende. Het klikte zo goed dat we daarna 1,5 week samen verder hebben gereisd. En ook terug in Nederland bleef de vriendschap overeind: we zien elkaar nog steeds vaak! Verder heb ik nu over de hele wereld vrienden zitten. Het is iets lastiger omdat je elkaar niet vaak ziet, maar het is leuk om af en toe contact te hebben en elkaar ooit ergens weer te meeten.”

“Als ik één ding moet kiezen wat ik zou aanraden is het toch het stilteklooster, wat een waardevolle ervaring!”

Welke routes heb je afgelegd en welke plekken zou je zeker aanraden?

“Mijn reis door Bali begon in Seminyak en daarna heb ik heel veel andere plekken bezocht: Nusa Lembongan, Ubud, Canggu, Balangan Beach, Gili Trawangan en eindigde weer in Ubud. In Thailand heb ik een iets kleinere route gemaakt. Deze reis begon ik in Bangkok, daarna ben ik naar Koh Pangang gegaan. Vervolgens heb ik Koh Tao, Chiang Mai en Pai bezocht. Ik heb mijn reis weer afgesloten in de grote hoofdstad van Thailand; Bangkok. In zowel Bali als Thailand vond ik het fijn dat deze landen echt ingesteld zijn op reizigers. Daarbij zijn er veel mensen met dezelfde instelling, wat prettig is. Als ik één ding moet kiezen wat ik zou aanraden is het toch het stilteklooster. Het is enorm heftig, maar zo’n waardevolle ervaring! Ik ga dit zeker nog een keer doen en dan misschien wel langer dan een week.”

agnes wereld rond scooter DSC02049

Heb je tijdens deze twee reizen ook mindere momenten ervaren?

“Tijdens mijn reis heb ik gelukkig geen grote fails meegemaakt. Ik denk dat dit ook juist komt door het alleen reizen. Je bent tijdens deze reizen zelf overal verantwoordelijk voor, je kunt niet leunen op een vriend of vriendin. Hierdoor ben je oplettender en gebeuren dit soort dingen minder snel. Wel heb ik last gehad van bed bugs, verschrikkelijk! Dit zijn beestjes die in en rondom bedden leven en ’s nachts tevoorschijn komen en dan mensen kunnen steken en zichzelf dan helemaal volzuigen met bloed, ze komen vooral in hostels voor. Ik ging samen met een vriendin die ik op Gili Trawangan had ontmoet op zoek naar een hostel. Na heel goed onderzoek te doen (letterlijk de bedden inspecteren op bed bugs) hebben we uiteindelijk een hostel geboekt. We zijn lekker gaan feesten, maar toen we rond 3 uur ’s nachts terug kwamen op de kamer zagen we tot onze schrik toch bed bugs. Ondanks dat we doodop waren, hebben we onze spullen gepakt en zijn we opzoek gegaan naar een andere slaapplek. Wat was dat een hel zeg!”

Je bent natuurlijk twee keer op reis gegaan, hoe heb je hiervoor gespaard?

“Ik spaarde altijd al, dus daarom hoefde ik hier niet perse geld voor opzij te zetten. Wel heb ik vanaf het moment van boeken natuurlijk extra opgelet zodat ik wat geld kon sparen. Verder overnachtte ik ook voornamelijk goedkoop, het verschilde per plek, maar ik sliep in hostels, hotels of guesthouses. Hostels vond ik het leukst, zeker als je alleen reist, omdat je hier snel mensen ontmoet en er dingen worden georganiseerd. Wel boekte ik van te voren altijd de eerste twee nachten in een wat luxer hotel, omdat ik weet dat ik moe zal zijn en het fijn vind even te acclimatiseren.”

“Ik draag altijd een ring, zodat ik kan zeggen dat mijn verloofde verderop of thuis is.”

 Heb je nog tips voor vrouwen die alleen op reis willen?

“Doe van tevoren goed onderzoek naar het land waar je heen gaat, om te checken waar je op moet letten als vrouw zijnde. Vertel mensen niet te snel dat je alleen reist, alleen als je ze vertrouwt. Ik draag altijd een ring, zodat ik kan zeggen dat mijn verloofde verderop of thuis is. Dat scheelt een boel lastiggevallen worden. En houd goed contact met het thuisfront, zodat ze alarm kunnen slaan als ze niks van je horen, mocht er toch iets gebeuren. Vertrouw op je gevoel, als iets niet goed voelt ga er dan niet mee door!”

agnes-alleen-de-wereld-rond-zonsondergang

Ben jij ook zo geïnspireerd geraakt door het verhaal van Agnès? Lees dan al haar avonturen op haar website.

Heb jij onze vorige girls over the world gemist? Lees hier het verhaal van Girls over the world: Chantal alleen de wereld over.