We kennen het allemaal wel én ik had het zelfs vannacht nog: je ligt heerlijk te slapen en in een rare, bizarre droom heb je idee dat je valt en tada, je ligt te shaken in je bed. Dit voelt dan zo levensecht aan. Schokken in je slaap – wat is dat voor fenomeen? Ik was toch wel benieuwd wat het nou precies inhoudt, en dat deel ik graag met jullie.

Schermafbeelding 2018-12-06 om 10.18.26

Wakker of in slaap?

Niemand weet precies waar de schokken tijdens je slaap vandaan komen. Het zou best weleens de schakel tussen wakker en slapen kunnen zijn. Twee elementen die vechten om dominantie. Normaal gesproken zijn we verlamd tijdens de REM slaap. Zelfs wanneer we onze meest levendige dromen doormaken blijven onze spieren rustig en ontspannen. Je ziet van buiten niet wat er zich allemaal van binnen afspeelt.

De meest voorkomende lichamelijke beweging die we maken tijdens de slaap zijn de snelle oogbewegingen tijdens de REM fase. Je kunt aan de ogen zien of iemand op dat moment aan het dromen is. De rest van je lichaam is verlamd. Wanneer een kind droomt dat het aan het fietsten is zullen de benen geen trapbewegingen maken om maar een voorbeeld te noemen.

Hypnagoge schokken of bewegingen lijken meer een teken te zijn dat het motorische systeem nog steeds invloed heeft op het lichaam wanneer de slaapverlamming het overneemt. We zijn namelijk niet gemaakt met een eenvoudige aan/uit schakelaar. Je lichaam valt geleidelijk in slaap. Ook de ontspanning van de spieren en de slaapverlamming ontstaat geleidelijk. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Schokken in je slaap zijn dus de laatste resten van de motorische beweging van overdag.

Lees ook: met je hond slapen is goed voor je slaapritme