‘Te allergisch om te sporten,’ ergens klinkt het weer als een verschrikkelijke excuus om er onderuit te komen. Maar voor zo’n 50 van de 100,000 mensen is dit dus de realiteit en hebben ze een gerechtvaardigde reden om niet naar de sportschool te gaan.

allergisch sporten FEM FEM

Allergische reactie tijdens het sporten

Het heeft zelfs een naam: excercise-induced anaphylaxis en voor iedereen die momenteel last heeft van hooikoorts, een aantal van de symptomen ga je ontzettend goed herkennen. Je kan er namelijk jeukende ogen van krijgen maar ook moeite met je ademhaling en een geïrriteerde huid. Volgens Popular Science  hebben zo’n 30 tot 50 procent van de mensen die hier last van hebben nog meer last van de symptomen wanneer sporten wordt gecombineerd met bepaalde voeding zoals tomaten, pepers, soya en noten. Bij andere kan het gebruik van een paracetamol er ook voor zorgen dat jouw exercise-induced anaphylaxis nog erger wordt. Dan heb je ook weer bepaalde mensen die alleen ‘allergisch’ zijn voor sporten wanneer ze ongesteld zijn omdat de oestrogeengehalte op dat moment hoger is.

Andere mensen die de aandoening hebben worden alleen getrigged door sporten dus hoeft het niet in combinatie met voeding of ongesteldheid te zijn. Zodra ze gaan hardlopen gaat het al mis en zelfs tijdens een avondje stappen wanneer ze op de dansvloer terechtkomen. Hoe je het kan voorkomen? Nou niet sporten is natuurlijk geen optie want beweging is goed voor iedereen. Maar zoals bij andere allergieën kan je dit aanpakken met antihistamine, een EpiPen en ja, ook steroids werken maar dat gaan we natuurlijk niemand aanbevelen.

Wil je graag beginnen met hardlopen maar je weet niet hoe? Wij hebben de tips!