Nee, sporten wordt niet altijd gebruikt als een excuus. Het schijnt namelijk dat je er écht allergisch voor kan zijn! De huidaandoening genaamd netelroos kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens jouw workout. Maar hoe kan het eigenlijk dat jij vochtophopingen en jeukende roze bultjes krijgt van sporten?

Cute Caucasian blonde woman in sportswear stretching leg by the river. It's hard to beat a person who never gives up.

Tijd om dit even op een rijtje te zetten.

De allergie

Door de beweging die je maakt tijdens het sporten kan anafylaxie of ook wel EIA ontstaan. Dit is een extreme uiting van een allergische reactie die zich uit in bultjes en vochtophopingen. Je hebt in feite dan een allergie voor het bewegen van je lichaam. Gek he! Volgens een onderzoek van de National Library of Medicine treft ongeveer 2% van de bevolking deze allergie. Wanneer er een een activiteit wordt uitgevoerd waarbij fysiek gepresteerd moet worden, dan treedt die allergie op. Denk bijvoorbeeld aan sporten zoals tennissen, dansen of volleyballen.  Jij hebt nu dus een gerechtvaardigde reden om niet naar deze sporten te gaan. Het kan trouwens ook zo zijn dat bij een lager niveau van lichaamsbeweging de allergie kan optreden. Denk bijvoorbeeld aan wandelen. De allergische reactie zal dan wel kleiner zijn, dan bij dansen bijvoorbeeld.

Verschillend per persoon

Als jij anafylaxie hebt, hoeft dat niet te betekenen dat het altijd ernstig genoeg is om te stoppen met bijvoorbeeld wandelen. De ernst is namelijk per persoon erg verschillend. Het kan dat de een er meer last van heeft en wel moet stoppen. In een zeer klein aantal gevallen kan deze allergie zelfs dodelijk zijn.

Het lichaam

Maar wat gebeurt er eigenlijk met het lichaam tijdens zo’n allergische reactie? Tijdens zo’n reactie maakt het immuunsysteem antilichamen en eiwitten aan in het bloed die bacteriën en vreemde lichamen bestrijden. Wanneer er iemand met EIA een oefening doet, worden er antilichamen geproduceerd om ergens tegen te ‘vechten’. Wat antilichamen afgeven zijn verschillende immuunsysteem chemicaliën die verschillende allergie symptomen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een loopneus of een ontstoken huid. De symptomen van EIA zijn netelroos, blozen, een piepende ademhaling en soms spijsverteringsproblemen. Ga vooral niet door met trainen als zo’n symptoom zich voordoet. Wat er dan kan gebeuren is dat de reactie alleen maar erger wordt. Om een voorbeeld te noemen, kan de keel zich sluiten of kan je een lage bloeddruk krijgen. Dit wil je natuurlijk niet, dus stop op tijd!

Heb jij zelf geen last van deze allergie en wil je juist meer sporten? Klik dan hier om erachter te komen hoe je sporten het leuker én gratis maakt.